Franţa ar putea intra în luptă împotriva Statului Islamic şi în Libia, afirmă Valls

Franţa ar trebui să lupte împotriva Statului Islamic (SI) "mâine, în Libia", şi nu doar în Irak şi Siria, a declarat premierul francez Manuel Valls, relatează Reuters în pagina electronică.

674 afișări
Imaginea articolului Franţa ar putea intra în luptă împotriva Statului Islamic şi în Libia, afirmă Valls

Franţa ar putea intra în luptă împotriva Statului Islamic şi în Libia, afirmă Valls

"Trăim cu ameninţarea teroristă. Avem un inamic - Daech (acronimul arab al SI), împotriva căruia trebuie să luptăm, pe care să-l zdrobim, în Irak, în Siiria şi, mâine, fără îndoială, în Libia", a declarat Valls vineri pentru postul France Inter.

Haosul care s-a instalat în Libia după îndepărtarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi, în 2011, a fost exploatat, între alţii, de către SI, care a preluat controlul, în primăvară, asupra oraşului libian Sirt.

Angajată în Irak şi în Siria împotriva SI, Franţa îndepărtează, pentru moment, o opţiune militară în Libia. Însă ea a instalat o bază militară temporară la Madama, în nord-estul Nigerului, în apropiere de frontiera libiană, şi a efectuat, la sfârşitul lui noiembrie, zboruri de recunoaştere în regiunea Sirt, în perioada în care portavionul Charles-de-Gaulle a fost trimis în Orientul Mijlociu.

Declaraţia lui Manuel Valls vine să confirme declaraţii ale unor surse diplomatice, potrivit cărora SI îşi consolidează poziţia în Libia, destinaţia unui important aflux de combatanţi străini, în principal din ţări din Magreb.

Potrivit unui raport prezentat recent de către un grup de experţi de la ONU, în Libia ar exista 2.000-3.000 de combatanţi SI, dintre care aproximativ 1.500 la Sirt, un oraş situat la aproximativ 450 kilometri est de Tripoli.

O reuniune internaţonală este prevăzută pentru duminică la Roma, în vederea accelerării unei soluţionări politice a conflictului dintre facţiuni rivale în această ţară, o etapă care ar putea să faciliteze lupta împotriva SI în Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici