Franţa preia preşedinţia UE într-o atmosferă de criză

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a preluat marţi preşedinţia UE într-o atmosferă de criză accentuată de refuzul preşedintelui polonez de a ratifica Tratatului de la Lisabona şi de criticile virulente formulate de Bruxelles la adresa sa.

26 afișări
Imaginea articolului Franţa preia preşedinţia UE într-o atmosferă de criză

Franţa preia preşedinţia UE într-o atmosferă de criză (Imagine: Mediafax/AFP)

Nicolas Sarkozy, chiar din prima zi a mandatului Franţei la preşedinţia UE, a primit două veşti proaste.

Prima a sosit de la Varşovia, unde preşedintele polonez Lech Kaczynski a anunţat că nu va ratifica Tratatul de la Lisabona, considerând semnarea acestuia drept "inutilă" după ce documentul a fost respins de Irlanda la referendumul de la 12 iunie.

A doua veste a venit de la Bruxelles. Comisarul european pentru Comerţ, Peter Mandelson, consideră drept "false" şi "nejustificate" atacurile preşedintelui Sarkozy la adresa acestuia, adăugând că acestea dăunează unităţii europene în negocierile de la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Sarkozy criticase luni seară la televiziune poziţia prezentată de către Mandelson în numele UE la OMC privind problema agriculturii.

În prima zi de mandat a Franţei la preşedinţia UE, membrii Comisiei Europene, printre care şi Peter Mandelson, conduşi de preşedintele Executivului UE, Jose Manuel Barroso, au fost aşteptaţi la Paris.

În program sunt prevăzute un dejun cu premierul Francois Fillon, un seminar Comisie-Guvern, o ceremonie la Arcul de Triumf şi un dineu la palatul Elysee cu preşedintele Nicolas Sarkozy.

Referitor la criza provocată de respingerea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda, Nicolas Sarkozy declarase luni seara că "nu mai este mult timp" pentru a găsi o soluţie înainte de "limita" alegerilor europene din iunie 2009, reafirmând că orice nouă extindere este blocată de facto. Sarkozy se va deplasa la Dublin la 11 iulie.

În pofida atmosferei de criză, Sarkozy îşi afişează voluntarismul, făcând un apel la "schimbarea profundă a modului nostru de a construi Europa".

"Ne aşteptăm ca Europa să îi apere pe europeni de riscurile pe care le provoacă globalizarea, şi în această privinţă nu se avansează", a declarat Sarkozy la câteva ore de la începutul mandatului ţării sale.

Parisul a fixat de altfel patru priorităţi ale mandatului său: adoptarea unui "pachet" de măsuri în materie de climă şi energie, pactul european pentru imigraţie, relansarea Europei apărării şi agricultura.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici