Franţa trece prin cea mai severă secetă din istorie. Premierul a instituit o celulă de criză

  • Premierul Elisabeth Borne a avertizat vineri că Franţa se confruntă cu "cea mai gravă secetă" înregistrată vreodată în ţară şi a anunţat activarea unei celule de criză guvernamentale.
  • Borne a declarat că multe zone din Franţa trec printr-o "situaţie istorică", în condiţiile în care ţara îndură al treilea val de căldură din această vară.
361 afișări
Imaginea articolului Franţa trece prin cea mai severă secetă din istorie. Premierul a instituit o celulă de criză

Sursa foto: AP

"Seceta excepţională cu care ne confruntăm în prezent privează multe municipalităţi de apă şi este o tragedie pentru fermierii noştri, pentru ecosistemele noastre şi pentru biodiversitate", a  declarat ea într-un comunicat, informează The Associated Press.

Prognozele meteorologice sugerează că temperaturile ridicate ar putea continua în următoarele 15 zile, ceea ce ar putea face ca situaţia să devină şi mai îngrijorătoare,  se subliniază în comunicat.

Celula de criză a guvernului va fi însărcinată cu monitorizarea situaţiei în zonele cele mai afectate şi va coordona măsuri precum aducerea de apă potabilă în unele locuri.

De asemenea, va monitoriza impactul secetei asupra producţiei de energie, a infrastructurii de transport şi a agriculturii franceze.

Seceta ar putea forţa gigantul energetic francez EDF să reducă producţia de energie la centralele nucleare care folosesc apa din râu pentru a răci reactoarele.

În prezent, Franţa are 62 de regiuni cu restricţii privind utilizarea apei din cauza lipsei de precipitaţii.

Ministrul pentru tranziţie ecologică, Christophe Béchu, a declarat, în timpul unei vizite în sud-estul Franţei, că peste 100 de municipalităţi nu mai pot furniza apă potabilă la robinet şi trebuie să se aprovizioneze cu camioane.

"Cu cât situaţia este mai gravă, cu atât mai mult facem din apa potabilă o prioritate faţă de alte utilizări", a spus el.

Luna iulie a fost marcată de un deficit record de precipitaţii în Franţa. Cu doar 9,7 milimetri de precipitaţii, potrivit agenţiei naţionale de meteorologie Meteo France, precipitaţiile au fost cu 84% mai puţine decât media cifrelor pentru aceeaşi lună din ultimele trei decenii.

Meteo France a precizat că iulie 2022 a fost a doua cea mai secetoasă lună de când au început măsurătorile, în 1958-1959.

Fermierii din întreaga ţară raportează dificultăţi mai mari în hrănirea animalelor din cauza lipsei de iarbă proaspătă şi observă o scădere a randamentului, în special în cazul câmpurilor care nu sunt irigate şi al culturilor care necesită multă apă, cum ar fi porumbul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici