FSB a dezvăluit identitatea unui fost agent dublu în Estonia

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB, fostul KGB) a dezvăluit identitatea unui fost spion rus care a lucrat timp de 20 de ani în Estonia şi a furnizat informaţii despre serviciile secrete americane, estone şi britanice, relatează ziarul rus Vedomosti, în pagina electronică.

501 afișări
Imaginea articolului FSB a dezvăluit identitatea unui fost agent dublu în Estonia

FSB a dezvăluit identitatea unui fost agent dublu în Estonia (Imagine: Shutterstock)

Agentul Uno Puusepp a activat în cadrul serviciului de securitate din Estonia (KaPo), oferind Moscovei informaţii, în special, despre proiectele agenţiei americane de informaţii NSA.

El a fost membru al KGB în anii 1970, iar după destrămarea Uniunii Sovietice a devenit angajat al serviciului eston de securitate, colaborând intens cu FSB. În urmă cu trei ani, el şi-a prezentat demisia din funcţia pe care o deţinea la KaPo şi s-a stabilit la Moscova.

"În decursul celor 20 de ani, FSB a reuşit să împiedice interceptarea comunicaţiilor Ambasadei ruse de la Tallinn de către serviciile americane şi a reţinut mai mulţi agenţi străini", a declarat Puusepp, într-un interviu difuzat duminică de postul rus NTV.

"M-am obişnuit cu riscul permanent. Nici familia nu ştia cu ce mă ocupam", a adăugat fostul agent rus.

El a declarat că Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite (CIA) controlează activitatea KaPo şi recrutează cetăţeni ruşi, care sunt "şantajaţi dacă refuză să colaboreze".

La rândul său, serviciului de securitate din Estonia a anunţat duminică seara că a lansat o anchetă în legătură cu informaţiile privind agentul FSB.

"KaPo va lansa o anchetă pentru a verifica veridicitatea afirmaţiilor lui Uno Puusepp, care ar putea fi inculpat pentru trădare de patrie", a anunţat un purtător de cuvânt al serviciului eston de securitate, citat de ziarul Postimees.

El a adăugat că Puusepp într-adevăr a lucrat la KAPO în calitate de specialist tehnic, în perioada 13 noiembrie 1991 - 8 aprilie 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici