FT: Arabia Saudită vrea să se alăture proiectului Marii Britanii, Italiei şi Japoniei privind un avion militar

Arabia Saudită insistă să fie acceptată de Marea Britanie, de Japonia şi Italia într-un parteneriat pentru dezvoltarea unei viitoare generaţii de avion militar multirol, afirmă surse citate de cotidianul Financial Times.

15400 afișări
Imaginea articolului FT: Arabia Saudită vrea să se alăture proiectului Marii Britanii, Italiei şi Japoniei privind un avion militar

Solicitarea Riyadului, confirmată de cinci oficiali de rang înalt de la Londra, Tokyo şi Roma, a creat deja tensiuni în cadrul alianţei trilaterale. Marea Britanie şi Italia sunt deschise ideii participării Arabiei Saudite la proiect, dar Japonia se opune ferm şi a transmis clar acest lucru.

Programul Global de Luptă Aeriană (GCAP), prin care ar urma să fie dezvoltat un avion de vânătoare avansat şi exportabil până în 2035, a reprezentat un avans considerabil pentru cele trei ţări partenere, mai ales pentru Japonia, care, istoric, restricţionase exporturile în materie de apărare şi nu colaborase până acum în vreun program cu o astfel de amploare şi complexitate.

Eforturile Arabiei Saudite de extindere a programului la patru naţiuni s-au intensificat în ultimele săptămâni, potrivit oficialilor de la Londra şi Tokyo. Aceste eforturi au inclus o cerere adresată direct Guvernului Japoniei cu ocazia întâlnirii pe care prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a avut-o la Jeddah cu premierul nipon Fumio Kishida.

"Arabia Saudită este unul dintre partenerii strategici ai Marii Britanii, iar Ministerul britanic al Apărării vrea să aprofundeze cooperarea inclusiv prin acest proiect. Considerăm Arabia Saudită ca fiind partener-cheie în programul avionului de vânătoare şi depunem eforturi pentru a obţine progrese cât mai curând posibil", a afirmat un oficial britanic din domeniul apărării.

Primirea celui de-al patrulea membru ar complica negocierile în acest proiect. Conform unor surse, Japonia este preocupată că ar putea apărea întârzieri. În plus, există dubii asupra contribuţiei Arabiei Saudite la nivel tehnologic. Alte surse exprimă preocupări privind securitatea datelor tehnologice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici