FT: Criza umanitară din Gaza îi face pe aliaţi să renunţe la spijinul necondiţionat pentru Israel

Apelul secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, pentru o "pauză" în atacul Israelului asupra Fâşiei Gaza a evidenţiat modul în care aliaţii trec de la sprijinul necondiţionat pentru dreptul de a se apara al Israelului la concentrarea asupra crizei umanitare din teritoriul palestinian., relatează FT.

1574 afișări
Imaginea articolului FT: Criza umanitară din Gaza îi face pe aliaţi să renunţe la spijinul necondiţionat pentru Israel

FT: Criza umanitară din Gaza îi face pe aliaţi să renunţe la spijinul necondiţionat pentru Israel

 
În săptămânile după atacul terorist al Hamas comis la 7 octombrie, aliaţii Israelului au evitat în mare măsură să îndemne Tel Aviv-ul la reţinere în răspunsul său militar.
 
În ultimele 10 zile, pe fondul numărului tot mai mare de victime civile şi al imaginilor brutale ale asaltului aerian şi terestru al Israelului asupra Gaza, a avut loc o schimbare semnificativă a tonului şi a retoricii, aliaţii occidentali solicitând pauze în conflict pentru a ajuta la protejarea necombatanţilor din enclavă şi la eliberarea ostaticilor deţinuţi de grupul terorist, relatează FT.
 
"Trebuie să facem mai mult pentru a-i proteja pe civilii palestinieni", a declarat Blinken vineri la Tel Aviv, după întâlnirea cu premierul Benjamin Netanyahu, precizând că a oferit "sfaturi pe care doar cei mai buni prieteni le pot oferi" cu privire la modul în care Israelul ar putea proteja civilii în timp ce îşi continuă operaţiunea militară.
 
Schimbarea discursului înaltului diplomat american vine după un val tot mai mare de presiuni publice şi private din partea capitalelor europene asupra Israelului pentru a permite "pauze umanitare", în special după bombardarea taberei de refugiaţi de la Jabalia în această săptămână.
 
Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut vineri apel la astfel de pauze, adăugând: "Lupta împotriva terorismului nu justifică sacrificarea civililor". Franţa va găzdui săptămâna viitoare o conferinţă de ajutor umanitar pentru Gaza.
 
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, şi Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, s-au concentrat joi, în cadrul unei întâlniri, asupra "crizei umanitare din Gaza", potrivit declaraţiilor lor care nu au menţionat Israelul. De asemenea, Sunak şi premierul italian Giorgia Meloni au "convenit să sprijine atât civilii israelieni, cât şi pe cei palestinieni, acum şi în viitor".
 
Liderii UE au respins apelurile lui Netanyahu de a face presiuni asupra Egiptului pentru a deschide graniţa cu Gaza şi a accepta refugiaţi palestinieni, în timp ce ţări conduse de Franţa şi Olanda au mutat în ultimele zile nave în apropierea coastelor israeliene şi au cerut acces pentru a debarca încărcături umanitare în portul din Gaza.
 
"Esenţial este să facem acest lucru într-un mod în care israelienii să nu simtă că îi abandonăm", a declarat un diplomat european de rang înalt.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici