Funeralii grandioase pregătite în Italia pentru fostul premier Silvio Berlusconi

Italia se pregătea marţi să îşi ia rămas bun de la fostul premier Silvio Berlusconi, un miliardar adesea în centrul unor scandaluri, care a dominat politica, afacerile şi lumea fotbalului din ţară timp de cel puţin trei decenii, scrie Reuters.

438 afișări
Imaginea articolului Funeralii grandioase pregătite în Italia pentru fostul premier Silvio Berlusconi

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Berlusconi a murit luni la vârsta de 86 de ani, la trei zile după ce a fost reinternat la spitalul San Raffaele din Milano şi la două luni după ce s-a aflat că suferea de mai mult timp de leucemie.

„Italia fără Berlusconi”, a scris pe prima pagină cotidianul cu cel mai mare tiraj din ţară, Corriere della Sera, care a dedicat peste 30 de pagini de reportaj evenimentului.

Nu a fost precizată cauza oficială a decesului, dar Corriere, care a dat vestea decesului lui Berlusconi, a spus că acesta a murit din cauza leucemiei, starea sa deteriorându-se brusc în cursul nopţii de luni spre marţi.

Pe lângă faptul că a fost prim-ministru al Italiei de patru ori, Berlusconi a deţinut un imperiu de afaceri, inclusiv grupul media MFE şi cluburile de fotbal AC Milan din 1986-2017 şi AC Monza din 2018.

Corriere a precizat că Berlusconi s-a simţit suficient de bine pentru a urmări la televizor finala Ligii Campionilor la fotbal de sâmbătă, dintre Inter Milano şi Manchester City. Premierul Giorgia Meloni a declarat luni, într-un interviu televizat, că a vorbit „îndelung” cu el în acea zi.

Familia şi prietenii apropiaţi i-au adus un omagiu în cadrul unui priveghi privat în vila sa, înainte de funeraliile de stat de miercuri de la catedrala din Milano, la care vor participa probabil zeci de mii de persoane.

Ministrul de externe Antonio Tajani, care şi-a întrerupt o vizită la Washington, se numără printre cei aşteptaţi pentru a-şi prezenta omagiile. Tajani este liderul adjunct al Forza Italia a lui Berlusconi, un partid care riscă acum să facă implozie.

„Îmi doresc ca Forza Italia să poată avea un viitor, dar, sincer, nu văd niciunul”, a declarat fostul ministru şi membru al partidului Giuliano Urbani pentru cotidianul La Repubblica, afirmând că majoritatea alegătorilor săi au trecut deja la partidul Fraţii Italiei al lui Meloni.

Meloni şi preşedintele Sergio Mattarella s-au numărat printre cei care vor participa la înmormântare, care va avea loc într-o zi de doliu naţional, cu steaguri arborate la jumătate de catarg pe toate clădirile publice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici