Furia ruşilor creşte din cauza unei lovituri care a ucis zeci de soldaţi în Ucraina

Naţionaliştii ruşi şi unii parlamentari au cerut pedepsirea comandanţilor pe care i-au acuzat că au ignorat pericolele, iar furia a crescut din cauza uciderii a zeci de soldaţi ruşi într-una dintre cele mai ucigătoare lovituri din războiul din Ucraina, scrie Reuters.

1789 afișări
Imaginea articolului Furia ruşilor creşte din cauza unei lovituri care a ucis zeci de soldaţi în Ucraina

Furia ruşilor creşte din cauza unei lovituri care a ucis zeci de soldaţi în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a declarat că 63 de soldaţi au fost ucişi în ajunul Anului Nou într-o explozie care a distrus o cazarmă temporară într-un colegiu profesional din Makiivka, oraşul geamăn al capitalei regionale Donetsk, ocupată de Rusia, în estul Ucrainei.

Criticii ruşi au declarat că soldaţii erau cazaţi alături de un depozit de muniţie, despre care Ministerul rus al Apărării a declarat că a fost lovit de patru rachete trase de lansatoare HIMARS.

Atacul din ajunul Anului Nou asupra Makiivka a avut loc în timp ce Rusia lansa ceea ce a devenit valuri nocturne de atacuri cu drone asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene.

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit luni părţi controlate de Ucraina din regiunea Doneţk, lovind satul Yakovlivka, oraşul Kramatorsk şi distrugând un patinoar din oraşul Druzhkivka.

Ucraina a declarat că bilanţul victimelor ruseşti din Makiivka este de ordinul sutelor, iar oficialii pro-ruşi au calificat acest lucru drept o exagerare.

Bloggerii militari ruşi au declarat că amploarea distrugerilor a fost rezultatul depozitării muniţiei în aceeaşi clădire cu o cazarmă, în ciuda faptului că comandanţii ştiau că se află în raza de acţiune a rachetelor ucrainene.

Igor Girkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, care este acum unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri militari naţionalişti ruşi, a declarat că sute de persoane au fost ucise sau rănite. Muniţia fusese depozitată la faţa locului, iar echipamentul militar de acolo era necamuflat, a spus el.

"Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este oribil", a scris Arhanghelul Spetznaz Z, un blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Cui i-a venit ideea de a plasa personalul în număr mare într-o singură clădire, unde chiar şi un prost înţelege că, chiar loveşte artileria, vor fi mulţi răniţi sau morţi?", a scris el. Comandanţilor "nu le pasă deloc", a spus el.

Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia, iar preşedintele Volodimir Zelenski nu a vorbit despre atacul de la Makiivka în discursul său de noapte de luni.

Însă Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat atacul de la Makiivka ca fiind "o lovitură asupra forţelor şi echipamentelor militare ruseşti". Acesta nu a menţionat victime, dar a precizat că 10 echipamente militare au fost distruse.

Furia din Rusia s-a extins la parlamentari. Grigori Karasin, membru al Senatului rus şi fost ministru adjunct de externe, a cerut nu numai răzbunare împotriva Ucrainei şi a susţinătorilor săi din NATO, ci şi "o analiză internă exigentă".

Serghei Mironov, fost preşedinte al Senatului, camera superioară a Rusiei, a cerut răspundere penală pentru oficialii care au "permis concentrarea personalului militar într-o clădire neprotejată" şi pentru "toate autorităţile superioare care nu au asigurat un nivel adecvat de securitate".

Imagini neverificate postate online cu urmările exploziei de la cazarma rusă din Makiivka au arătat o clădire imensă redusă la moloz fumegând.

Unii dintre morţi proveneau din regiunea Samara din sud-vestul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii pentru presa rusă, îndemnând rudele îngrijorate să contacteze centrele de recrutare pentru informaţii.

Un centru de informaţii militare susţinut de Rusia în regiunea Doneţk a declarat că luni au avut loc 69 de atacuri ucrainene în regiune, inclusiv la Makiivka.

După ce a suferit înfrângeri pe câmpul de luptă în a doua jumătate a anului 2022, Rusia a recurs la atacuri aeriene masive împotriva oraşelor ucrainene.

Ucraina a declarat luni că a doborât toate cele 39 de drone pe care Rusia le-a lansat într-o a treia noapte de lovituri aeriene asupra unor obiective civile din Kiev şi alte oraşe.

Oficialii ucraineni au declarat că succesul lor a dovedit că tactica Rusiei din ultimele luni de a face să plouă cu rachete şi drone pentru a pune la pământ infrastructura energetică a Ucrainei eşuează din ce în ce mai mult pe măsură ce Kievul îşi consolidează apărarea aeriană.

După ce a tras zeci de rachete pe 31 decembrie, Rusia a lansat peste 80 de drone Shahed de fabricaţie iraniană pe 1 şi 2 ianuarie, toate fiind doborâte, a declarat preşedintele Zelenski, adăugând că Rusia plănuia o campanie prelungită de astfel de atacuri pentru a "epuiza" Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici