Gates: Toate opţiunile rămân deschise în dosarul nuclear iranian

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat că toate opţiunile în problema iraniană trebuie să rămână deschise şi a cerut presiuni internaţionale şi înăsprirea sancţiunilor pentru combaterea aspiraţiilor nucleare ale Teheranului, relatează Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Gates: Toate opţiunile rămân deschise în dosarul nuclear iranian

Gates: Toate opţiunile rămân deschise în dosarul nuclear iranian

"Cu un Guvern de acest fel, doar un front unit al naţiunilor va putea exercita suficientă presiune pentru a determina Iranul să renunţe la ambiţiile sale nucleare, o sursă de îngrijorare şi instabilitate în regiune", a declarat Gates, într-un discurs susţinut la Institutul evreiesc pentru Probleme legate de securitate naţională.

"Aliaţii noştri trebuie să colaboreze pentru sancţiuni economice mai dure", a adăugat el, menţionând şi necesitatea unor presiuni politice şi diplomatice. "Aşa cum a precizat şi preşedintele (George W.) Bush, cu acest regim, trebuie să menţinem toate opţiunile", a explicat Gates, într-o serie de comentarii adresate unui grup non-profit care pledează pentru o legătură între interesele americane şi israeliene din planul securităţii.

Statele Unite şi alte ţări occidentale se tem că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare, sub paravanul unui program energetic paşnic. Iranul neagă aceste acuzaţii.

Irakul constituie o altă problemă spinoasă care generează tensiuni între Washington şi Teheran. Potrivit oficialilor americani, agenţii iranieni furnizează tehnologie şi instruire insurgenţilor, acuzaţii respinse de Teheran.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat două rezoluţii care prevăd sancţiuni împotriva Iranului, pentru eşecul său de a-şi sista procesul de îmbogăţire a uraniului.

Statele Unite au declarat că marile puteri trebuie să abordeze problema sancţiunilor în mod multilateral, această abordare implicând bănci şi companii.

Printre obiectivele Statelor Unite în Orientul Mijlociu, Gates a enumerat un Iran care să nu fabrice arme nucleare sau să "ţină ostatic Israelul, sub ameninţarea unui atac".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici