Gazprom nu va modifica mecanismul preţurilor gazelor destinate Ucrainei până în 2019

Gazprom nu va modifica mecanismul de calcul al preţurilor gazelor furnizate Ucrainei până la sfârşitul anului 2019, a declarat miercuri preşedintele grupului rus, Alexey Miller, precizând că nu sunt necesare acorduri suplimentate referitoare la condiţiile de livrare.

144 afișări
Imaginea articolului Gazprom nu va modifica mecanismul preţurilor gazelor destinate Ucrainei până în 2019

Gazprom nu va modifica mecanismul preţurilor gazelor destinate Ucrainei până în 2019 (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"Toate condiţiile de livrare a gazelor către Ucraina în luna iulie sunt prevăzute în contractul din 2009 şi anexele acestuia, nefiind necesare acorduri suplimentare. Preţul gazelor destinate Ucrainei sunt stabilite printr-o formulă prevăzută în contract", a spus Miller, citat de Sputnik.

El a arătat că Gazprom nu va modifica mecanismul de calcul al preţului gazelor până la safârşitul lui 2019. El a notat totuşi că mărimea tarifelor vamale este stabilită trimestrial de către Guvernul rus.

Ucraina şi-a suspendat miercuri achiziţiile de gaze naturale ruseşti, în urma unui eşec în negocirile vizând menţinerea aprovizionării în următoarele trei până la şase luni.

Compania ucraineană de stat Naftogaz a anunţat că va continua să asigure transportul gazelor naturale ruseşti către alţi clienţi europeni ai Moscovei.

Este vorba despre a doua întrerupere în mai puţin de un an a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti a Ucrainei.

Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak a catalogat decizia "nefericită".

Autorităţile ruse au crescut preţul gazelor extrem de mult după îndepărtarea de la putere, în februarie 2014, a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut de către Kremlin.

Rusia a sistat livrările de gaze în Ucraina în iunie 2014, când a escaladat conflictul între Guvernul de la Kiev şi rebelii proruşi din estul Ucrainei.

De atunci, Ucraina a încheiat o serie de acorduri temporare cu Rusia pentru achiziţii de gaze, prin medierea Uniunii Europene. Acordurile trebuie prelungite o dată la trei luni.

Ucraina, care consumă aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, produce aproximativ 20 de miliarde de metri cubi şi importă restul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici