Video George W. Bush decide o reducere limitată a trupelor americane din Irak

Preşedintele american George W. Bush a ordonat joi reducerea graduală a trupelor din Irak, dar a sfidat cererile de schimbare radicală a strategiei, afirmând că rolul militar al Statelor Unite va continua şi după încheierea mandatului său, relatează Reuters.

1 afișare

Încercând să obţină mai mult timp pentru a permite strategiei sale să funcţioneze, Bush a dat curs recomandărilor comandantului forţei multinaţionale în Irak David Petraeus, ordonând o retragere limitată de 20.000 de militari până în iulie.

El şi-a clarificat, de asemenea, viziunea potrivit căreia Statele Unite vor trebui să se implice mai mult în Irak în anii următori şi că Guvernul de la Bagdad va avea nevoie de o "relaţie de durată cu America".

"Graţie succesului pe care îl vedem în Irak, putem trimite trupe înapoi acasă", a declarat Bush după încheierea celor două zile de audieri ale generalului David Petraeus.

Liderul american a recunoscut, cu un ton sobru, dar măsurat, frustrarea poporului american privind războiul din Irak, dar a insistat că progresul prinde contur. Discursul său de 18 minute a reprezentat punctul central al unei ofensive de relaţii publice menită să contracareze cererile de retragere din Irak.

Retragerea parţială va reduce actualul efectiv de 169.000 de militari la cel existent în ianuarie, înainte ca preşedintele Bush să decidă suplimentarea numărului militarilor mobilizaţi în Irak.

Discursul lui Bush a generat criticile rivalilor democraţi care au acuzat administraţia de la Casa Albă că încearcă să îi păcălească pe americani şi să îi facă să creadă că preşedinţia răspunde valului tot mai extins de sentimente antirăzboi când în realitate nu a adoptat nici o modificare fundamentală.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat că Bush a anunţat "o strategie constantă care continuă războiul pentru încă zece ani" iar preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Howard Dean, a calificat-o drept "o campanie de PR menită să câştige mai mult timp" pentru o politică eşuată.

Bush a precizat că a acceptat propunerea Pentagonului de retragere până la jumătatea anului 2008 a cinci din cele 20 de brigăzi mobilizate în Irak iar acest nivel al reducerilor de trupe va depinde de progresul înregistrat pe teren. Preşedintele american a declarat că circa 5.700 de puşcaşi marini şi militari vor reveni în Statele Unite până la sfârşitul anului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici