Georgia şi-a retras forţele din Osetia de Sud

Georgia şi-a retras forţele din republica separatistă Osetia de Sud, unde erau implicate în confruntări cu trupele ruse pentru câştigarea controlului, a anunţat duminică Ministerul georgian de Interne.

22 afișări
Imaginea articolului Georgia şi-a retras forţele din Osetia de Sud

Georgia şi-a retras forţele din Osetia de Sud

"Au fost retrase, complet", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Şota Utiaşvili.

Un convoi militar care transporta trupe şi includea artilerie grea a fost văzut părăsind teritoriul Osetiei de Sud. Convoiul a fost văzut deplasându-se spre sud, prin satul Ergneti.

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a vizitat duminică satul Ergneti, situat la graniţa cu Osetia de Sud, după ce Tbilisi a anunţat că îşi retrage forţele din republica separatistă.

Retragerea are loc după trei zile de lupte, în urma ofensivei declanşate de Georgia pentru a prelua controlul asupra regiunii separatiste susţinute de Moscova, care a determinat Rusia să trimită trupe în Osetia de Sud şi să lanseze raiduri aeriene asupra ţării vecine.

Anterior, Şota Utiaşvili declarase că Rusia a adus în ultimele ore 6.000 de militari în Georgia şi alţi 4.000 au fost transportaţi pe mare. "Toţi aşteaptă zorii pentru a începe acţiunile", a adăugat acesta.

Pe de altă parte, trupele ruse de menţinere a păcii au declarat că forţele georgiene sunt încă prezente în republica separatistă Osetia de Sud, după ce Tbilisi a anunţat că acestea au fost retrase, relatează agenţia Interfax.

"Posturile forţelor de menţinere a păcii monitorizează prezenţa forţelor georgiene, artileriei şi armamentului", a declarat Vladimir Ivanov, adjunct al comandantului forţei ruse de pace, citat de Interfax.

"Georgia nu şi-a retras forţele din Osetia de Sud", a adăugat el.

Nave de război ale Rusiei au ajuns duminică în zona coastei georgiene de la Marea Neagră, relatează agenţia RIA Novosti, care citează o sursă din marina rusă.

"Crucişătorul Moscova, nava de război Smetlivi şi vase de sprijin au sosit la destinaţie în această dimineaţă", a precizat sursa citată.

Navele ruse care au ajuns în zona coastelor georgiene duminică au primit ordine să împiedice livrările de arme către statul caucazian, potrivit unei surse din cadrul marinei ruse, citată de agenţia Interfax.

"Marina a primit ordine să nu permită livrările de arme şi echipament militar către Georgia, pe calea mării", a precizat sursa.

Rusia a acuzat Occidentul şi fostul stat sovietic Ucraina că înarmează Georgia, ale cărei forţe sunt implicate într-un conflict armat cu trupele ruse din republica separatistă georgiană Osetia de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici