Germania a arestat un om de ştiinţă rus pentru spionaj

  • Bărbatul era „suspectat cel puţin de la începutul lunii octombrie 2020 că ar fi fost angajat la un serviciu de informaţii rus.”
  • Au fost efectuate percheziţii la domiciliul şi la locul de muncă al acestuia, iar sâmbătă a fost adus în faţa unui judecător care a decis să îl aresteze preventiv.
746 afișări
Imaginea articolului Germania a arestat un om de ştiinţă rus pentru spionaj
Un om de ştiinţă rus care lucra într-o universitate germană a fost arestat vineri fiind suspectat de spionaj în favoarei Moscovei, a anunţat luni (21 iunie) Parchetul Federal, notează Le Figaro.
 
Bărbatul, arestat vineri şi prezentat de justiţia germană doar ca Ilnur N., era „suspectat cel puţin de la începutul lunii octombrie 2020 că ar fi fost angajat la un serviciu de informaţii rus, în timp ce lucra ca asistent ştiinţific la o universitate germană,” potrivit parchetul din Karlsruhe, responsabil cu cazurile de spionaj.
 
Între octombrie anul trecut şi iunie, s-a întâlnit „de cel puţin trei ori cu un agent al serviciilor de informaţii externe ruseşti,” potrivit aceleiaşi surse. În timpul a cel puţin două dintre aceste întâlniri, „a furnizat informaţii despre universitate şi a primit în schimb sume de bani în numerar”. 
 
Nu au fost furnizate alte detalii cu privire la acest om sau la universitatea germană în care a lucrat, procuratura indicând doar că este asistent ştiinţific „la o catedră ştiinţifico-tehnică”.
 
Au fost efectuate percheziţii la domiciliul şi la locul de muncă al acestuia, iar sâmbătă a fost adus în faţa unui judecător care a decis să îl aresteze preventiv.
 
Nici Rusia, nici Germania nu au reacţionat imediat, dar relaţiile dintre cele două state sunt tensionate, în special din cauza problemei din Ucraina sau a acuzaţiilor de spionaj cibernetic la adresa Moscovei. Dar mai presus de toate, încercarea de otrăvire a lui Alexeï Navalnîi în august 2020, ceea ce a contribuit cel mai mult la deteriorarea relaţiilor germano-ruse. Angela Merkel şi Vladimir Putin au, de asemenea, o relaţie dificilă.
 
Serviciile de informaţii ruseşti au cunoscut o revigorare puternică în Europa în ultimii ani, potrivit experţilor. La începutul primăverii, Italia a anunţat expulzarea a doi oficiali ruşi după prinderea în flagrant a unui ofiţer de marină italian care a predat documente clasificate unui militar rus. Mulţi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi în ultimele luni din Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa şi Republica Cehă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici