Germania este preocupată de incidentul balonului trimis de China în SUA şi a iniţiat verificări

Guvernul Olaf Scholz s-a declarat preocupat de cazul balonului de spionaj depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite şi verifică dacă au fost raportate incidente similare în Germania sau în alte zone din Europa, afirmă oficiali citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung şi de site-ul T-online.de.

13356 afișări
Imaginea articolului Germania este preocupată de incidentul balonului trimis de China în SUA şi a iniţiat verificări

Germania este preocupată de incidentul balonului trimis de China în SUA şi a iniţiat verificări

"Guvernul Germaniei tratează cu seriozitate activităţile de spionaj ale Chinei şi a iniţiat consultări cu principalii parteneri în domeniul securităţii", a declarat un oficial guvernamental de la Berlin.

Germania verifică dacă au fost raportate incidente similare cu cel din Statele Unite în spaţiul aerian german sau în alte ţări europene. Verificările privind posibile incidente cu baloane de spionaj în Germania sunt efectuate de agenţiile aflate în subordinea Ministerului de Interne de la Berlin.

Armata americană a doborât sâmbătă un balon de recunoaştere trimis de China, care se afla de câteva zile în spaţiul aerian al Statelor Unite. Prezenţa unui balon asemănător a fost raportată în America de Sud.

China a susţinut că balonul depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite era un dispozitiv "civil" pentru "cercetare", în principal în domeniul meteorologic. Beijingul a exprimat "regret" că balonul a ajuns în spaţiul aerian american din cauza unei situaţii de "forţă majoră". Washingtonul a respins această poziţie. "Noi ştim că este un balon de supraveghere. Nu intenţionez să fiu mai specific. Ştim că balonul a încălcat spaţiul aerian al Statelor Unite şi legislaţia internaţională, ceea ce este inacceptabil", a declarat Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement doborârea balonului chinez, ameninţând cu reacţii. "China dezaprobă vehement şi protestează faţă de atacul asupra unui aparat civil fără echipaj. Utilizarea forţei de către Statele Unite este în mod clar o reacţie exagerată şi o încălcare gravă a practicilor internaţionale", a transmis Ministerul chinez de Externe, conform publicaţiei South China Morning Post, avertizând că Beijingul îşi rezervă dreptul de a avea "reacţii", dacă va fi necesar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici