Germania încearcă să tempereze aşteptările Poloniei privind primirea de vehicule militare

Un oficial de rang înalt din Germania a încercat să tempereze, vineri seară, aşteptările Poloniei şi ale altor parteneri est-europeni privind primirea de vehicule militare, în contextul în care Guvernul de la Varşovia a acuzat Berlinul de nerespectarea angajamentelor.

4923 afișări
Imaginea articolului Germania încearcă să tempereze aşteptările Poloniei privind primirea de vehicule militare

Ministerstwo Obrony Narodowej

Un membru al Guvernului de la Varşovia criticase dur, vineri dimineaţă, atitudinea Berlinului, acuzând Germania că şi-a încălcat angajamentul de a furniza rapid vehicule militare Poloniei în schimbul tancurilor poloneze oferite Ucrainei.

Însă o membră importantă a Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, a declarat că aliaţii Germaniei din centrul şi estul Europei trebuie să îşi tempereze aşteptările. "La unii dintre partenerii europeni, care au interes să participe la schimbul de echipamente militare, aşteptările sunt aparent prea mari. Unii speră că echipamentele sovietice pot fi date la schimb direct cu cele mai moderne mijloace tehnice occidentale", a declarat Marie-Agnes Strack-Zimmermann, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Bundestag. Strack-Zimmermann a amintit că există diferenţe mari de valoare între vehiculele blindate vechi şi cele de ultimă generaţie, iar interesul pentru tancurile de tip Leopard 2A7 este foarte mare. "Nici măcar armata germană nu are foarte multe tancuri de acest fel", a subliniat Strack-Zimmermann, potrivit publicaţiei Berliner Zeitung.

Guvernul Olaf Scholz le-a propus partenerilor central şi est-europeni din cadrul NATO să livreze Ucrainei echipamente militare de fabricaţie sovietică, cu angajamentul că, în schimb, va furniza echipamente germane. Polonia a oferit deja Ucrainei tancuri T-72, însă ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că cele 20 de tancuri Leopard promise Varşoviei vor fi livrate abia la începutul anului 2023 şi doar câte unul pe lună.

"Promisiunile Germaniei privind livrarea de tancuri la schimb s-au dovedit a fi manevre care induc în eroare. Ni s-a transmis doar o ofertă simbolică de tancuri. Este greu să considerăm serioasă o astfel de ofertă, după ce noi am furnizat Ucrainei peste 200 de tancuri în două luni", afirmase Szymon Szynkowski vel Sęk, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului polonez de Externe, conform publicaţiei Der Spiegel.

Guvernul Olaf Scholz a sugerat că menţine o atitudine de reţinere întrucât Rusia ameninţă cu oprirea alimentării cu gaze, ca formă de presiune din cauza susţinerii Ucrainei. "Trebuie să admitem că Rusia utilizează gazul ca instrument pentru a exercita presiuni asupra noastră", a declarat Robert Habeck, ministrul german al Economiei, citat de postul ZDF şi de publicaţia Die Welt.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici