Germania: Inflaţia va rămâne ridicată timp de doi ani - consilier

Este probabil ca inflaţia să rămână ridicată încă doi ani, în condiţiile în care companiile vor transfera costurile mai mari ale inputurilor şi, în unele cazuri, le vor exagera, a declarat şeful consiliului de economişti al guvernului german, citat de Reuters.

259 afișări
Imaginea articolului Germania: Inflaţia va rămâne ridicată timp de doi ani - consilier

Germania: Inflaţia va rămâne ridicată timp de doi ani - consilier

Invazia Rusiei în Ucraina a alimentat şi mai mult costurile deja în creştere pentru alimente şi energie, împingând inflaţia în Germania la cel mai rapid ritm de la începutul anilor 1950, cu o creştere a preţurilor de consum de aproximativ 11,3% în noiembrie.

Bundesbank a avertizat că nici măcar plafonarea planificată a preţurilor la gaze şi electricitate nu va fi suficientă pentru a reduce inflaţia de la două cifre.

"Inflaţia va fi o problemă şi în 2024, şi abia după aceea poate că vom vedea revenirea la 2%", a declarat Monika Schnitzer, şefa consiliului, citată de ziarul Rheinische Post.

"Inflaţia rămâne ridicată pentru că asistăm la efecte de runda a doua, cu companii care îşi transferă costurile mai mari - iar unele exagerează semnificativ".

Ea a spus că nu este îngrijorată de o spirală salarii-preţuri. Cu toate acestea, ea s-a declarat îngrijorată de preţurile ridicate la electricitate, afirmând că guvernul ar trebui să verifice urgent dacă nu ar trebui să lase cele trei centrale nucleare rămase să funcţioneze cu doi sau trei ani mai mult decât era planificat.

Cea mai mare economie a Europei plănuia să renunţe treptat la energia nucleară până la sfârşitul acestui an, dar guvernul a decis în octombrie să prelungească durata de viaţă a celor trei centrale rămase până în aprilie, având în vedere actuala criză energetică. Unii membri ai guvernului ar dori ca durata de viaţă a acestora să fie prelungită şi mai mult.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici