Germania nu se mai opune furnizării de avioane Eurofighter Arabiei Saudite

Guvernul Germaniei a semnalat că ar putea susţine vânzarea de avioane Eurofighter către Arabia Saudită, deşi a declarat că ar putea dura mai mulţi ani până când acestea vor fi livrate.

562 afișări
Imaginea articolului Germania nu se mai opune furnizării de avioane Eurofighter Arabiei Saudite

Olaf Scholz a declarat în luna iulie că guvernul nu va sprijini exporturile de avioane către Arabia Saudită în viitorul apropiat. Politica promovată de Verzi făcea parte dintr-un acord între cele trei partide din coaliţia de la Berlin de a nu furniza arme ţărilor implicate în conflictul din Yemen.

Ministrul de Externe, Annalena Baerbock, a anunţat duminică, în timpul unei vizite la Ierusalim, inversarea politicii, deschizând calea pentru un contract în valoare de miliarde de euro. Ea a declarat că rolul Arabiei Saudite în contracararea atacurilor asupra Israelului de către rebelii Houthi din Yemen înseamnă că Germania nu mai poate justifica blocarea dorinţei Marii Britanii de a furniza avioanele de luptă, informează Bloomberg.

Argumentul ei a fost reluat luni de ministrul Economiei, Robert Habeck, care a declarat că atacul Hamas din octombrie a "schimbat situaţia politicii de securitate" în Orientul Mijlociu.

"Rebelii Houthi atacă Israelul, iar apărarea antirachetă a Arabiei Saudite protejează Israelul", a declarat Habeck într-un interviu acordat postului public de televiziune ARD.

"În acelaşi timp, este, de asemenea, corect că situaţia drepturilor omului în Arabia Saudită încă nu corespunde în niciun fel standardelor noastre", a adăugat el. "În acest sens, este o situaţie ambivalentă şi acest lucru nu poate fi ignorat".

Arabia Saudită a cumpărat 72 de avioane Eurofighter în 2007 de la BAE Systems pentru aproximativ 4,4 miliarde de lire sterline; aceste avioane au fost livrate, dar Riadul doreşte încă 48 de avioane de luptă.

Cu toate acestea, Germania a blocat livrările ulterioare de avioane de luptă - un proiect comun britanic, german, italian şi spaniol - din cauza rolului jucat de Arabia Saudită în războiul civil din Yemen şi a asasinării în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici