Germania: Proteste faţă de planul de economii anunţat de guvernul cancelarului Angela Merkel

Câteva mii de persoane au defilat sâmbătă în Germania, pentru a protesta faţă de vastul plan de economii decis de guvernul cancelarului Angela Merkel, într-o demonstraţie convocată de asociaţia "nu plătim pentru criza voastră".

32 afișări
Imaginea articolului Germania: Proteste faţă de planul de economii anunţat de guvernul cancelarului Angela Merkel

Germania: Proteste faţă de planul de economii anunţat de guvernul cancelarului Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe pancartele purtate de demonstranţi scria "De la Atena la Berlin - băncile şi firmele trebuie să plătească pentru criză" sau "criza are ca nume capitalismul".

Organizatorii manifestaţiei afirmă că la protestul de la Berlin au participat între 15.000 şi 20.000 de persoane, în timp ce la Stuttgart au fost prezenţi 10.000 de manifestanţi, conform estimărilor poliţiei, şi 20.000, conform organizatorilor.

Guvernul german a anunţat luni un vast plan de austeritate, cu reduceri de cheltuieli de 11 miliarde de euro în bugetul pentru 2011, în principal prin scăderea bugetului pentru apărare şi a celui social.

Planul a fost criticat de sindicate şi de partidele de stânga. "Este antisocial, pentru că nu cei responsabili pentru criză, ci victimele acesteia sunt cele care plătesc", a apreciat Berthold Huber, liderul sindicatului din metalurgie IG Metall, într-un interviu care va apărea în ediţia de luni a revistei Der Spiegel.

Conform unui sondaj difuzat de canalul de televiziune ARD, 79% din populaţie consideră că planul nu este echilibrat din punct de vedere social, iar 93% apreciază că acesta nu va fi suficient şi că vor fi necesare şi alte măsuri de austeritate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici