Germania va livra rachete antitanc şi puşti de asalt kurzilor din Irak

Germania va efectua prima livrare de arme - 30 de rachete antitanc şi mii de puşti de asalt - către kurzii irakieni, cu scopul de a-i ajuta să lupte împotriva Statului Islamic (SI) în nordul Irakului, a anunţat duminică seara Guvernul german, relatează AFP.

271 afișări
Imaginea articolului Germania va livra rachete antitanc şi puşti de asalt kurzilor din Irak

Germania va livra rachete antitanc şi puşti de asalt kurzilor din Irak (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Situaţia din Irak este extrem de critică. Este de datoria comunităţii internaţionale să-i sprijine pe cei care sunt persecutaţi", a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, în cursul unei conferinţe de presă, la Berlin, alături de omologul său de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

"Nu trebuie să rămânem la distanţă", a adăugat Steinmeier, avertizând în privinţa ameninţării puse de către jihadiştii din cadrul grupării SI nu doar pentru Irak şi zonele situate în vecinătate, dar şi pentru Europa şi Germania.

Potrivit lui von der Leyen, primele livrări de arme ale Germaniei ar putea permite echiparea a 4.000 de militari până la sfârşitul lui septembrie.

Pe lângă rachete antitanc şi puşti de asalt, Germania intenţionează să livreze pistoale, grenade, corturi, căşti, veste antiglonţ, potrivit unei liste publicate de Guvernul german.

Germania va efectua livrările în trei faze şi le-ar putea adapta în funcţie de necesităţi, a precizat von der Leyen.

În pofida puternicei opoziţii a populaţiei, Guvernul german a decis la 20 august să livreze arme combatanţilor kurzi din Irak.

Mai multe ţări, între care Statele Unite, Italia, Franţa şi Marea Britanie, s-au angajat deja să furnizeze arme forţelor kurde.

Cancelarul german Angela Merkel va explica această decizie luni în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului, care se va reuni într-o sesiune extraordinară.

Autorizarea Bundestagului nu este necesară în astfel de chestiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici