Ghosn spune că ambasadorul francez în Japonia l-a avertizat în privinţa unui complot la Nissan

Fostul director al companiei Nissan, Carlos Ghosn, a declarat miercuri, vorbin în Beirut după ce a fugit din Japonia, că ambasadorul francez în Japonia l-a avertizat în ceea ce priveşte faptul că propria lui companie completează împotriva sa, transmite Reuters.

666 afișări
Imaginea articolului Ghosn spune că ambasadorul francez în Japonia l-a avertizat în privinţa unui complot la Nissan

Ghosn spune că ambasadorul francez în Japonia l-a avertizat în privinţa unui complot la Nissan

"Sincer, am fost şocat de arestare şi primul lucru pe care l-am cerut a fost să mă asigur că Nissan ştie ce s-a întâmplat, astfel încât să îmi trimită un avocat (...) Iar a doua zi, la 24 de ore (n.r. după arest) am primit o vizită de la ambasadorul francez în Japonia care mi-a spus: <<Nissan se întoarce împotriva ta>>. În acel moment am realizat că tot ceea ce s-a întâmplat a fost un complot", a afirmat Ghosn, în cadrul unui interviu oferit în Beirut.

Fostul CEO al Nissan, Hiroto Saikawa, care a fost forţat să demisioneze anul trecut, după ce a recunoscut că a primit compensaţii injuste, a declarat într-o conferinţă de presă, la câteva ore după arestarea lui Ghosn, că acesta a folosit banii companiei în scopuri personale şi că de ani buni, Ghosn raporta venituri mai mici decât câştiga în mod real.

Arestarea lui Ghosn a adus în centrul atenţiei, la nivel mondial, sistemul de justiţie japonez.

Ambasada Franţei în Tokyo nu a oferit comentarii pe acest subiect.

”Când mi-a spus (n.r. ambasadorul francez) că la două - trei ore după arestare Saikawa a participat la o conferinţă de presă şi a făcut o declaraţie în care a afirmat <<Sunt îngrozit...>>, când mi-a relatat că a făcut aceste declaraţii, mi-am spus <<Dumnezeule, este un complot>>.

Carlos Ghosn a fugit din Japonia în Liban, ajutat de o reţea de asociaţi, după mai multe săptămâni de planificare. Asociaţii lui Ghosn au vrut să-l ducă pe fostul şef al Nissan şi Renault într-o ţară cu un sistem judiciar "mai prietenos".

Carlos Ghosn a fugit cu un avion privat în Turcia, de unde şi-a continuat drumul către Liban, unde a aterizat pe 30 decembrie. Acolo s-a reîntâlnit cu soţia sa, Carole Ghosn, care ar fi jucat un rol important în fuga fostului director auto. Într-un răspuns pentru cotidianul american, soţia acestuia a descris întâlnirea drept "cel mai bun cadou din viaţa mea".

Carlos Ghosn a fost arestat în Japonia, în 2018, după ce a fost acuzat de infracţiuni financiare în valoare de zeci de milioane de dolari şi se confruntă cu patru capete de acuzare - inclusiv o afirmaţie potrivit căreia a deturnat bani de la compania pe care a condus-o pentru propriul câştig.

Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepţia acestuia că nu este tratat corespunzător de către sistemul judiciar din Japonia şi că acolo nu poate beneficia de o judecată corectă din moment ce există o "prezumţie de vinovăţie".

"Nu am fugit de justiţie – am fugit de injustiţie şi persecuţie politică", a explicat Carlos Ghosn.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici