Giganţii tehnologiei sub tirul întrebărilor politicienilor

  • Bezos, Zuckerberg, Cook şi Pinchai au apărut în faţa Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor.
  • Acuzaţiile care li se aduc sunt de comportament monopolist şi abuz de poziţie dominantă.
  • Toţi cei 4 au răspuns întrebărilor incomode ale comisiei.
3610 afișări
Imaginea articolului Giganţii tehnologiei sub tirul întrebărilor politicienilor

Profimedia

Zi grea pentru capii internetului, Jeff Bezos de la Amazon, Mark Zuckerberg de la Facebook, Tim Cook de la Apple şi Sundar Pichai de la Google, au apărut în faţa Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite. Iar întrebările nu au fost tocmai comode pentru cei 4, acuzaţiile fiind de comportament monopolist.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, cei 4 CEO au jurat că vor spune „adevărul şi numai adevărul” în videoconferinţă.

Încă de la început, tirul întrebărilor s-a concentrat asupra lui Zuckerberg, Pichai şi Cook, prima întrebare pentru Bezos venind la 90 de minute de la începerea audierilor, timp în care cel mai bogat om al planetei s-a plictisit şi a mâncat alune.

Tim Cook a subliniat că Apple este în urma competitorilor direcţi, deci nu poate fi vorba de poziţie dominantă. În plus, a afirmat că politica AppStore faţă de dezvoltatorii de aplicaţii este imparţială.

Sundar Pichai a răspuns întrebărilor legate de colaborarea cu China, în contextul proiectelor dezvoltate de Google cu armata americană, spunând că Google nu oferă niciun serviciu chinezilor. A negat şi acuzaţiile că ar fi alterat rezultatele motorului de căutare.

Jeff Bezos a negat acuzaţiile că ar fi folosit informaţiile partenerilor Amazon în interes propriu, că Amazon ar fi oferit spre vânzare produse contrafăcute. A admis că Amazon ar fi oferit propriile produse la preţ de dumping. A spus în schimb că va verifica intern acuzaţiile şi că va lua măsuri.

Zuckerberg a explicat că achiziţiile Instagram şi Whatsapp au fost făcute cu acordul Comisiei Federale de Comerţ şi că Facebook nu a încercat să cloneze produsele competitorilor. Nu a recunoscut nici că ar fi forţat unii competitori să-şi vîndă produsele către Facebook.

N-au lipsit nici incidentele, comisia fiind nevoită să ia o pauză pentru că feed-ul lui Bezos s-a întrerupt, iar între democraţi şi republicani au apărut dispute pe tema nepurtării măştii.

Concluzia audierii însă va fi rezumată într-un raport al comisiei, care va trebui să stabilească dacă şi cum au încălcat giganţii tech legislaţia anti-monopol.

Unii văd această investigaţie ca o presiune pusă de Donald Trump pe social media, în încercarea de a restrânge puterea dobândită de aceasta. Şi nici nu e greu de bănuit aşa ceva, din moment ce preşedintele american a fost cel mai vehement acuzator la adresa capilor internetului.

"Giganţii tehnologiei nu trebuie să cenzureze vocile americanilor. Dar vă spun că se întâmplă multe lucruri rele, au venit oameni să-mi spună că vor să mă urmărească dar nu sunt lăsaţi. (...) O mână de monopolişti puternici din social media controlează o mare parte din comunicarea publică şi privată din Statele Unite," a comentat Donald Trump.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici