Graţierea lui Hodorkovski, "o veste bună", apreciază Frank-Walter Steinmeier

Graţierea de către preşedintele rus Vladimir Putin a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski este "o veste bună", a declarat joi la Varşovia noul ministru german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

216 afișări
Imaginea articolului Graţierea lui Hodorkovski, "o veste bună", apreciază Frank-Walter Steinmeier

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o veste bună că Hodorkovski a fost graţiat. Sper că după graţiere va fi eliberat cât mai repede", a declarat şeful diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski.

Putin a anunţat joi că se pregăteşte să îl graţieze pe fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, un critic la adresa Kremlinului, încarcerat de peste zece ani.

Preşedintele rus, care a făcut acest anunţ neaşteptat imediat după conferinţa anuală de presă, a spus că Hodorkovski i-a adresat recent, în scris, o cerere de graţiere, un lucru pe care a refuzat să îl facă anterior.

"Altă veste bună de astăzi (joi) este că se pare că Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului) a decis ca o parte a deţinuţilor politici căreia i s-a reproşat că a participat la o manifestaţie, dar şi activistele Pussy Riot, va fi, de asemenea, eliberată. Este un semn bun", a adăugat Steinmeier.

Evocând situaţia din Ucraina, el a subliniat că "oferta europeană" cu privire la un acord de asociere "rămâne pe masă" şi că "Ucraina este cea căreia îi revine decizia" în acest sens, exprimându-şi speranţa că "nu va exista o escaladare a violenţei" la Kiev.

Întrebat ce părere are despre propunerea opozantului Vitali Kliciko de a deveni mediator în Ucraina, Steinmeier a exclus această posibilitate. El a subliniat că sunt în curs alte trei medieri, şi anume a emisarilor europeni Pat Cox şi Aleksandr Kwasniewski, a Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton şi a Consiliului Europei (CoE).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici