Grecia ar putea avea nevoie de un program financiar preventiv începând din august

Grecia va avea avea nevoie de măsuri de siguranţă după încheierea planului internaţional de asistenţă financiară, în august, a declarat luni Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii centrale de la Atena, precizând că Guvernul analizează posibilitatea unui program preventiv.

344 afișări
Imaginea articolului Grecia ar putea avea nevoie de un program financiar preventiv începând din august

Grecia ar putea avea nevoie de un program financiar preventiv începând din august

Grecia a primit asistenţă financiară în valoare de 260 de miliarde de euro începând din anul 2010, iar al treilea program internaţional de creditare expiră în august.

Guvernul de la Atena vrea să demonstreze că se descurcă singur, iar în ultima lună a reuşit să colecteze trei miliarde de euro prin emiterea de obligaţiuni. Însă unii oficiali europeni nu cred că Grecia se poate descurca fără o linie de creditare preventivă.

Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii centrale a Greciei, a admis că un program de finanţare preventivă ar fi util.

"Experienţele internaţionale au arătat că incursiunile-test pe pieţele financiare pentru obţinerea unei linii de siguranţă înainte de sfârşitul programului de asistenţă creează un climat de încredere şi deschid calea ieşirii ţării din programul de asistenţă financiară", a explicat Stournaras, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Cu toate acestea, un program preventiv de susţinere financiară ar trebui luat în considerare ca măsură suplimentară", a precizat Stournaras, explicând că în acest fel ar fi reduse costurile de împrumut pentru Grecia, iar Guvernul şi băncile ar avea acces la credite.

Guvernul de la Atena speră să evite o linie de creditare preventivă, în contextul în care ar urma să îi fie impuse noi condiţii, greu de aplicat după opt ani de austeritate.

"Posibilitatea utilizării unui program financiar preventiv nu ar trebui dramatizată, dat fiind că au fost create mecanisme europene pentru a fi utilizate în caz de nevoie", a subliniat Yannis Stournaras.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici