Grecia: Autorităţile iau măsuri pentru a ajuta comercianţii afectaţi

Pagubele provocate de violenţele urbane din Grecia, declanşate de tineri după ce un adolescent a fost ucis în timpul unei altercaţii cu poliţia, sunt "catastrofale", potrivit autorităţilor, care au promis măsuri de ajutorare a comercianţilor.

10 afișări
Imaginea articolului Grecia: Autorităţile iau măsuri pentru a ajuta comercianţii afectaţi

Grecia: Autorităţile iau măsuri pentru a ajuta comercianţii afectaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pagubele sunt incalculabile, este o catastrofă", a declarat viceprimarul Atenei, Georges Dimopoulos, citat de postul privat Flash Radio.

Cea mai mare parte a capitalei elene a fost cuprinsă de haos, din piaţa Omonia până la magazinele de cartier din Kolonaki, unde îşi au sediul mai multe ambasade şi birouri ale politicienilor.

Vandalii, majoritatea imigranţi ilegali, au furat tot ce au găsit, haine, bijuterii, arme de colecţie, carne sau hrană pentru pisici, potrivit poliţiştilor şi presei.

"Municipalitatea a mobilizat la primele ore ale dimineţii de marţi toate serviciile de salubrizare disponibile pentru a repune în funcţiune marile artere din centrul oraşului. Dar ne temem de consecinţele asupra imaginii Atenei", a declarat viceprimarul oraşului.

Primarul capitalei elene, Nikitas Kaklamanis, a apreciat după trei zile de violenţe că imaginea oraşului este grav afectată înaintea sărbătorii Crăciunului.

"În momentul în care trebuie să luăm măsuri pentru a face faţă crizei financiare internaţionale, oraşul nostru a fost cuprins de o frenezie de autodistrugere", a declarat Kaklamanis.

El a precizat marţi seara că "322 de puncte comerciale şi două magazine au fost parţial sau total distruse" în centrul Atenei în ultimele trei zile, potrivit unui bilanţ provizoriu. "Ne aşteptăm la un total de 360-370 de magazine", a adăugat acesta.

Primarul a oferit un an de scutire de taxe municipale sinistraţilor.

Banca Naţională a Greciei a anunţat că va sprijini comercianţii oferindu-le un moratoriu de un an pentru recuperarea datoriilor şi preţuri avantajoase pentru reparearea magazinelor şi reînnoirea stocurilor.

Ministrul Economiei, Georges Alogoskoufis, s-a întâlnit marţi cu omologul său de la Ministerul Muncii, Fani Palli-Petralia, pentru a discuta măsurile care vor fi luate pentru a veni în ajutorul comercianţilor şi ai angajaţilor acestora.

Camera de Comerţ a pus la dispoziţie o linie telefonică pentru a primi cereri de indemnizaţii. "Statul trebuie să apere proprietăţile cetăţenilor (...) şi să asigure tinerilor greci un viitor mai bun", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ, Michelis Zorpidis.

Citeşte şi:

Atena: O mie de persoane, la înmormântarea adolescentului ucis de poliţie

Mii de persoane participă la protestele din Atena şi Salonic

Poliţia arestează 87 de persoane la Atena

Grecia: Proteste violente, după un incident soldat cu moartea unui tânăr (Video)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici