Grecii nu mai au bani de nunţi şi înmormântări. Ce fac pentru a evita cheltuielile pentru funeralii

Tot mai puţini greci îşi permit să plătească pentru nunţi fastuoase organizate la biserică şi înmormântări, din cauza crizei din ultimii ani, astfel că unele familii au ajuns să nu preia din spitale rudele decedate pentru a evita cheltuielile cu ceremoniile religioase.

2017 afișări
Imaginea articolului Grecii nu mai au bani de nunţi şi înmormântări. Ce fac pentru a evita cheltuielile pentru funeralii

Grecii nu mai au bani de nunţi şi înmormântări. Ce fac pentru a evita cheltuielile pentru funeralii

Ceremoniile religioase pentru nuntă organizate la biserică sunt adânc înrădăcinate în tradiţiile Greciei, unde Biserica Ortodoxă are un rol foarte influent în societate.

Însă odată cu intrarea ţării în al şaselea an consecutiv de recesiune, cu creşterea şomajului şi a sărăciei, o nuntă la biserică a devenit un lux pe care mulţi greci nu şi-l mai permit, potirivt cotidianului elen Kathimerini.

Numărul cuplurilor care s-au căsătorit la biserică s-a prăbuşit la 28.000 în 2011, faţă de 40.000 în 2008, anul de debut al crizei financiare, potrivit biroului elen de statistică. În constrast, numărul cununiilor civile fără fast a avansat la 26.000 în 2011, faţă de circa 8.000 cu un deceniu înainte.

Odată cu adâncirea crizei şi impunerea de reduceri de salarii şi creşteri de taxe, organizatorii de nunţi şi afaceri conexe se confruntă cu presiuni financiare tot mai mari.

Criza a avut efecte similare şi asupra altei ceremonii religioase respectate cu stricteţe de greci, înmormântarea.

Cum tot mai mulţi greci au probleme la plata înmormântărilor, autorităţile din Atena au redus costurile locurilor de veci.

"Au existat întotdeauna bani pentru decedaţi, dar acum oamenii se află într-o situaţie foarte grea", a declarat consilierul municipal responsabil de cimitire, Nikos Kokkinos.

Unele familii nu-şi mai ridică morţii din spitale pentru a scăpa de plata costurilor cu înmormântarea, notează Kathimerini. Altele nu-şi mai permit să plătească pentru o piatră funerară din marmură, cum este tradiţional, şi lasă mormintele năpădite de buruieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici