Gruparea Boko Haram ar folosi copiii pe care îi răpeşte pentru a comite atentate sinucigaşe

Trei atentate sinucigaşe comise în ultimele zile de fete cu vârsta de aproximativ zece ani sugerează că gruparea islamistă Boko Haram ar putea folosi copiii pe care îi răpeşte pentru a comite atacuri, potrivit unor experţi citaţi de NBC News.

272 afișări
Imaginea articolului Gruparea Boko Haram ar folosi copiii pe care îi răpeşte pentru a comite atentate sinucigaşe

Gruparea Boko Haram ar folosi copiii pe care îi răpeşte pentru a comite atentate sinucigaşe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gruparea islamistă comite aproape zilnic crime şi răpiri în nord-estul Nigeriei, într-o campanie de violenţe care a intrat deja în cel de-al şaselea an, dar atacurile de sâmbătă şi duminică au fost comise de trei fete. Deocamdată nu se ştie dacă fetele au fost obligate sau dacă ştiau că au asupra lor explozibili, care ar fi putut fi detonaţi de la distanţă.

Experţii afirmă însă că Boko Haram pare să folosească copiii pe care îi răpeşte pentru a comite atentate sinucigaşe. "Este foarte probabil ca Boko Haram să recruteze fete pentru a le folosi ca atacatori sinucigaşi", a declarat Elizabeth Donnelly, din cadrul institutului londonez Chatham House, citată de NBC News.

Aproximativ 20 de persoane au fost ucise în atentatul comis sâmbătă la Maiduguri, iar mai mulţi martori au declarat că au văzut o fată de aproximativ zece ani având asupra sa o bombă. Duminică, două fete care păreau să aibă aceeaşi vârstă purtau veste cu explozibil care au fost detonate în oraşul Potiskum, omorând trei persoane.

Boko Haram, al cărei nume se traduce prin "Educaţia occidentală este păcătoasă", are ca scop să îşi creeze propriul stat pe baza legii islamice stricte. Gruparea a fost implicată în 10.000 de morţi violente anul trecut, potrivit institutului american Foreign Relations. Numărul fetelor răpite de gruparea islamistă este greu de estimat, dar cel mai cunoscut caz s-a înregistrat în aprilie 2014, când Boko Haram a răpit 276 de fete dintr-o şcoală din Chibok.

Violenţele din nord-estul Nigeriei au făcut ca obţinerea de informaţii din regiune să fie aproape imposibilă, jurnaliştii occidentali deplasându-se rar dincolo de capitala Abuja, situată la peste 600 de kilometri distanţă. Un exemplu este atacul comis la Baga săptămâna trecută, unde au fost ucise între 150 şi 2.000 de persoane, potrivit politicienilor şi oficialilor guvernamentali citaţi de BBC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici