Gruparea islamistă armată Boko Haram neagă încheierea unui acord de pace cu autorităţile nigeriene

Boko Haram a negat joi încheierea unui acord de încetare a focului cu autorităţile nigeriene, pe care le acuză de minciună, şi a anunţat că cele 219 liceene răpite la mijlocul lui aprilie la Chibok au fost măritate, potrivit unei înregistrări video obţinute vineri de AFP.

129 afișări
Imaginea articolului Gruparea islamistă armată Boko Haram neagă încheierea unui acord de pace cu autorităţile nigeriene

Gruparea islamistă armată Boko Haram neagă încheierea unui acord de pace cu autorităţile nigeriene (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Armata şi preşedinţia Nigeriei au anunţat, la mijlocul lui octombrie, încheierea unui acord de încetare a focului cu Boko Haram, incluzând, în special, eliberarea liceenelor răpite la Chibok.

Dar violenţele nu au încetat după anunţul privind încetarea focului şi noi răpiri au avut loc în nord-estul ţării, teatrul unei insurecţii islamiste care a provocat moartea a 10.000 de persoane în ultimii cinci ani.

Într-o înregistrare video de 12 minute, şeful Boko Haram, Abubakar Shekau, care se exprimă în hausa, a negat încheierea unui acord de încetare a focului cu autorităţile nigeriene.

"Nu am semnat încetarea focului cu nimeni (...), nu am negociat cu nimeni (...), este o minciună", a spus el.

"Nu vom negocia. Ce interes avem să negociem? Allah ne-a spus să nu o facem", a adăugat el.

Şeful Boko Haram mai afirmă că cele 219 liceene răpite la Chibok, în nord-estul Nigeriei, au fost convertite la islam şi măritate.

"Voi nu ştiaţi că cele peste 200 de liceene din Chibok au fost convertite la islam? Ele au memorat două capitole din Coran", a declarat Shekau.

Este pentru prima oară, în peste cinci luni, când Shekau evocă soarta liceenelor răpite la Chibok pe 14 aprilie.

Potrivit unui raport al Human Rights Watch publicat în cursul acestei săptămâni, Boko Haram deţine peste 500 de femei şi tinere, iar căsătoriile cu forţa sunt o practică curentă în taberele acestei grupări islamiste.

În plus, Abubakar Shekau susţine că "deţine un ostatic german" răpit la 16 iulie în statul Adamawa.

El a fost răpit de bărbaţi înarmaţi la Gombi, la 110 kilometri de Yola, capitala statului, unde lucra ca instructor într-un centru de antrenament.

În ianuarie 2012, un inginer german, Edgar Raupach, a fost răpit de Boko Haram la Kano (nord).

El a fost ucis patru luni mai târziu, în urma unui raid militar asupra unei ascunzători a Boko Haram.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici