Gruparea SI a răpit 170 de persoane în nordul Irakului

Gruparea extremistă Stat Islamic (SI) a răpit vineri zeci de persoane în două sate din nordul Irakului, afirmând că este în căutarea persoanelor vinovate de incendierea steagurilor SI, au anunţat autorităţile locale şi locuitorii.

655 afișări
Imaginea articolului Gruparea SI a răpit 170 de persoane în nordul Irakului

Gruparea SI a răpit 170 de persoane în nordul Irakului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui ofiţer al serviciilor de informaţii, în total 170 de persoane au fost răpite în satele Al-Shajara şi Gharib, în provincia Kirkuk, după ce două steaguri ale grupării au fost incendiate în regiune. Cifra a fost confirmată şi de alţi oficiali din provincie.

"Membri ai organizaţiei (SI) care circulau la bordul a 30 de vehicule au adus persoanele răpite în centrul Hawijah", un oraş vecin în care extremiştii au instaurat un tribunal şi o închisoare, a precizat ofiţerul.

Un locuitor din Al-Shajara a declarat că femeile i-au implorat pe membrii SI să nu le facă niciun rău bărbaţilor, la care combatanţii au răspuns că vor ancheta şi nu îi vor pedepsi decât pe cei responsabili de incendierea steagului în sat.

Un locuitor din Gharib a afirmat, la rândul său, că islamiştii au arestat aproximativ 90 de persoane în satul său şi că au declarat că sunt căutarea a 15 bărbaţi care au incendiat steagul SI.

Aceasta nu este prima dată când islamiştii recurg la arestări în masă pentru a încerca să zdrobească rezistenţa în zonele din teritoriul irakian asupra cărora au preluat controlul în iunie.

În septembrie, ei au răpit 50 de persoane în provincia Kirkuk după ce locuitorii au ars unul dintre sediile lor şi steagul grupării. Alte 20 de persoane au fost răpite în săptămâna următoare sub pretextul că au format un grup de rezistenţă.

Unele dintre aceste persoane au fost eliberate ulterior.

Dar gruparea SI a executat mii de persoane în regiunile aflate sub controlul său din Irak şi Siria, uneori în cursul unor episoade oribile de decapitare, ale căror înregistrări video au fost ulterior postate pe Internet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici