Gruparea Stat Islamic a distrus un alt templu antic din oraşul Palmira - FOTO

Militanţii grupării Stat Islamic din Siria au avariat grav Templul Bel, considerat unul dintre cele mai importante situri antice, într-o explozie de amploare produsă duminică la Palmira, au declarat activişti citaţi de Associated Press în pagina electronică.

2540 afișări
Imaginea articolului Gruparea Stat Islamic a distrus un alt templu antic din oraşul Palmira - FOTO

Gruparea Stat Islamic a distrus un alt templu antic din oraşul Palmira (Imagine: Hepta)

Templul vechi de 2.000 de ani făcea parte din vestigiile oraşului antic Palmira, situat în centrul Siriei şi ocupat de gruparea Stat Islamic în mai.

Un locuitor din Palmira, Nasser al-Thaer, a declarat că militanţii SI au declanşat o explozie de amploare duminică după-amiază. "Este distrugere totală. Cărămizi şi coloane sunt la pământ", a afirmat el, precizând că doar zidul exterior din jurul templului a mai rămas.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie cu sediul în Marea Britanie care are o reţea de activişti în Siria, a afirmat la rândul său că templul a fost avariat.

Informaţia privind noile distrugeri provocate la Palmira a apărut la numai câteva zile după ce gruparea Stat Islamic a difuzat imagini de propagandă care prezentau militanţii săi în timp ce aruncau în aer un alt templu din oraşul antic, Baal Shamin, vechi de 2.000 de ani.

Agenţia culturală a ONU, UNESCO, care a inclus Palmira în patrimoniul mondial, a calificat distrugerea templului Baal Shamin drept crimă de război.

Militanţi SI l-au decapitat în urmă cu o săptămână pe Khaled al-Asaad, un expert în vârstă de 82 de ani care a fost timp de peste 50 de ani directorul serviciului pentru Antichităţi din Palmira, după ce l-au ţinut încarcerat şi l-au interogat timp de peste o lună de zile.

Gruparea Stat Islamic, care a impus o interpretare violentă a legii islamice în teritoriile pe care le-a ocupat în Siria şi Irak, a afirmat că astfel de vestigii promovează idolatria. Statul Islamic a distrus deja mai multe situri din Irak şi este suspectată că vinde antichităţile furate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici