Gruparea Stat Islamic ANTRENEAZĂ PILOŢI cu ajutorul a trei avioane capturate de la armata siriană

Gruparea Stat Islamic (SI) foloseşte trei avioane militare capturate de la armata siriană pentru a antrena piloţi, cu sprijinul unor foşti membri ai armatei irakiene din timpul lui Saddam Hussein, a anunţat vineri Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

1112 afișări
Imaginea articolului Gruparea Stat Islamic ANTRENEAZĂ PILOŢI cu ajutorul a trei avioane capturate de la armata siriană

Gruparea Stat Islamic antrenează piloţi cu ajutorul a trei avioane capturate de la armata siriană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"SI dispune de trei avioane, cel mai probabil de tip MIG 21 şi MIG 23, capabile să zboare. Aceste aparate au fost capturate de pe aeroporturile militare siriene aflate în prezent sub controlul SI în provinciile Alep şi Rakka (nord)", potrivit organizaţiei, care se bazează pe o amplă reţea de informatori în Siria.

"Foşti ofiţeri ai armatei irakiene (dizolvată după înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere-n.r.) supraveghează sesiunile de antrenament pe aeroportul militar Al-Jarrah", aflat sub controlul SI şi situat la est de oraşul Alep, a adăugat OSDO.

După dizolvarea armatei irakiene de către Statele Unite, foste cadre sunnite s-au alăturat aripii irakiene a Al-Qaida, devenită ulterior Stat Islamic în Irak. Această grupare a proclamat în iunie un "califat" în teritoriile pe care le controlează în Siria şi Irak, după ofensive declanşate în cele două ţări.

Mai mulţi martori au informat OSDO că au văzut de mai multe ori avioane zburând la altitudine mică pentru a nu fi reperate de radare, după ce decolaseră de pe aeroportul Al-Jarrah.

Două dintre aparate au fost luate de la Tabqa, un aeroport militar situat în provincia Rakka, capturat de SI în vară, în urma unor confruntări violente în care sute de soldaţi au murit.

Jihadiştii controlează trei aeroporturi militare din Siria, de la începutul anului. Pe lângă Tabqa şi Al-Jarrah, aceştia au capturat şi aeroportul din Buqamal, din estul ţării, iar în prezent încearcă să îl cucerească pe cel din Kweiris, din apropiere de Alep.

OSDO nu a fost în măsură să verifice dacă jihadiştii dispun de rachete care pot fi folosite la atacuri aeriene.

Gruparea Stat Islamic este vizată în Siria, din 23 septembrie, de atacuri aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici