Grupul de la Vişegrad condamnă "cu severitate" violenţele din Ucraina

Şefii de Guvern din cadrul Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) au adoptat miercuri seara, la Budapesta, o declaraţie comună prin care condamnă violenţele din Ucraina.

476 afișări
Imaginea articolului Grupul de la Vişegrad condamnă "cu severitate" violenţele din Ucraina

Grupul de la Vişegrad condamnă "cu severitate" violenţele din Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Noi, premierii Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei, ne exprimăm profunda îngrijorare în legătură cu evenimentele din Ucraina şi condamnăm cu severitate violenţele care au afectat deja mai multe vieţi", au declarat ei.

"Nu există niciun motiv care ar putea justifica violenţa", au adăugat aceşti şefi de Guvern.

Grupul de la Vişegrad (V4) este îngrijorat că o posibilă escaladare a crizei ar putea duce la destabilizarea situaţiei din Ucraina şi îndeamnă părţile implicate în conflict să pună capăt "spiralei violenţei".

De asemenea, Praga, Budapesta, Varşovia şi Bratislava s-au declarat pregătite să mobilizeze fonduri, pentru a susţine dezvoltarea societăţii civile în Ucraina.

Potrivit declaraţiei comune a celor patru state, "numai un dialog naţional profund şi sincer îi poate permite Ucrainei să iasă din criză şi să se dezvolte ca un stat stabil, democratic şi prosper".

V4 a fost creat în 1991, în oraşul ungar Vişegrad (la o distanţă de 40 de kilometri nord de Budapesta), pentru a asigura cooperarea instituţională dintre aceste state în procesul lor de aderare la Uniunea Europeană (UE), efectivă începând din 2004.

În prezent, cooperarea dintre statele Grupului de la Vişegrad se concentrează asupra chestiunilor energetice şi de securitate, precum şi pe parteneriatul cu statele Europei de Est, cum sunt Rusia şi Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici