Guido Westerwelle promovează ideea unui referendum asupra UE în Germania

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum în Germania asupra Constituţiei Europene, într-un interviu pentru ediţia de duminică a săptămânalului german Bild am Sonntag.

189 afișări

"Eu sper să avem o Constituţie Europeană veritabilă asupra căreia să existe totodată un referendum", a declarat Westerwelle, membru al micului partid liberal FDP din cadrul coaliţiei guvernamentale germane.

Aceasta este o idee susţinută şi de către Horst Seehofer, preşedintele CSU, filiala bavareză a creştin-democraţilor cancelarului german Angela Merkel, într-un interviu pentru ediţia de duminică a săptămânalului german Welt am Sonntag.

"Eu văd trei domenii în care ar trebui consultat poporul german. În primul rând, atunci când este vorba despre un transfer de competenţe esenţiale către Bruxelles; în al doilea rând, la aderarea de noi state la Uniunea Europeană (UE) (şi) în al treilea rând, cu privire la ajutoarele financiare germane către alte ţări", a declarat Seehofer.

În iunie, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble şi-a exprimat deja susţinerea faţă de organizarea unui referendum destinat revizuirii Constituţiei germane, cu scopul permiterii unui transfer de competenţe suplimentare către Bruxelles.

Organizarea unui referendum la nivel naţional în Germania este, totuşi, prevăzută în Legea fundamentală (care serveşte drept Constituţie a ţării) doar în circumstanţe extreme, ca de exemplu în cazul unei remodelări a frontierelor sau adoptării unei legi fundamentale.

Această neîncredere faţă de acest tip de instrument la nivel naţional are drept cauză faptul că naziştii s-au sprijinit pe plebiscite pentru a-şi consolida puterea. La nivel comunal şi regional, referendumurile sunt, cu toate acestea, destul de frecvente.

În noiembrie, cancelarul german Angela Merkel a respins deja ideea unui referendum în Germania asupra politicii europene.

Întrebată în acest sens, Merkel a declarat că poziţia sa "cu privire la democraţia reprezentativă la nivel federal, asupra echilibrului dintre Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului) şi Bundesrat (Camera superioară a Parlamentului) este neschimbată şi cunoscută (...). Eu cred că ordinea noastră democratică, aşa cum este ea în prezent, a permis şi permite o mare stabilitate internă a Germaniei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici