Guterres: Colapsul climatic a început. Vara 2023, cele mai ridicate temperaturi vreodată

2023 va fi probabil cel mai cald an din istoria omenirii. Temperaturile globale din timpul verii din emisfera nordică au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată, a anunţat miercuri observatorul european Copernicus.

335 afișări
Imaginea articolului Guterres: Colapsul climatic a început. Vara 2023, cele mai ridicate temperaturi vreodată

Guterres: Colapsul climatic a început. Vara 2023, cele mai ridicate temperaturi vreodată

Valuri de căldură, secete şi incendii de vegetaţie au lovit Asia, Africa, Europa şi America de Nord în ultimele trei luni, având un impact dramatic asupra economiilor, ecosistemelor şi sănătăţii umane, relatează AFP.

Temperatura medie globală în lunile iunie, iulie şi august a fost de 16,77 grade Celsius, doborând recordul anterior din 2019, de 16,48 grade C, a precizat într-un raport Copernicus.

"Cele trei luni pe care tocmai le-am avut sunt cele mai calde din aproximativ 120.000 de ani, deci efectiv din istoria omenirii", a declarat pentru AFP Samantha Burgess, director adjunct al C3S.

„Colapsul climatic a început", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Temperaturile record ale suprafeţei mării la nivel global au jucat un rol important în alimentarea căldurii pe tot parcursul verii, valuri de căldură marine lovind Atlanticul de Nord şi Marea Mediterană.

Temperatura medie globală din primele opt luni ale anului este cu doar 0,01 grade în urma anului 2016, cel mai cald an măsurat vreodată.

Dacă emisfera nordică va avea o iarnă "normală", "putem spune că 2023 va fi cel mai cald an pe care l-a cunoscut omenirea", a spus Burgess.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici