Guvernatorul din Oklahoma a semnat un proiect de lege care interzice avortul. Amenzile sunt foarte mari şi există şi pedeapsa cu închisoarea

Guvernatorul Oklahomei, Kevin Stitt, a semnat marţi un proiect de lege care face ilegală efectuarea unui avort în acest stat, cu excepţia urgenţelor medicale, sancţionându-i pe cei care o fac cu amenzi de până la 100.000 de dolari şi 10 ani de închisoare.

443 afișări
Imaginea articolului Guvernatorul din Oklahoma a semnat un proiect de lege care interzice avortul. Amenzile sunt foarte mari şi există şi pedeapsa cu închisoarea

Guvernatorul din Oklahoma a semnat un proiect de lege care interzice avortul. Amenzile sunt foarte mari şi există şi pedeapsa cu închisoarea

Legislaţia, care este una dintre mai multe măsuri anti-avort promovate anul acesta de legislativul statului controlat de republicani, va intra în vigoare în această vară, dacă nu va fi blocată în instanţă, potrivit Reuters.
 
„Vrem să alegem viaţa în Oklahoma. Nu vrem să permitem avorturile în statul Oklahoma", a declarat Stitt în timp ce semna legea în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Dacă va intra în vigoare, interdicţia va lărgi o zonă a ţării în care accesul legal la avorturi este redus sau inexistent. Oklahoma a devenit o destinaţie frecventă pentru femeile din Texas care caută avorturi de când statul vecin mai mare a interzis în septembrie avorturile pentru sarcini de la aproximativ şase săptămâni.
 
Furnizorii de avorturi Planned Parenthood din Oklahoma au înregistrat o creştere de aproape 2.500% a numărului de pacienţi texani în lunile de după intrarea în vigoare a legii din Texas, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, a precizat organizaţia.
 
Interdicţia semnată astăzi este crudă şi, dacă va intra în vigoare în această vară, va avea un impact devastator asupra oamenilor din Oklahoma, a texanilor vecini, precum şi a unei întregi regiuni care se confruntă cu atacuri asupra drepturilor lor la accesul la avort", a declarat Melissa Fowler, directorul de programe al Federaţiei Naţionale pentru Avort.
 
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a condamnat interdicţia într-o declaraţie şi a cerut Congresului să adopte o legislaţie care să codifice dreptul la avort la nivel naţional.
 
„Acţiunile de astăzi din Oklahoma fac parte dintr-o tendinţă naţională îngrijorătoare care atacă drepturile femeilor, iar Administraţia Biden va continua să fie alături de femeile din Oklahoma şi din întreaga ţară în lupta pentru apărarea libertăţii lor de a face propriile alegeri cu privire la viitorul lor", a declarat Psaki.
 
O legislaţie separată introdusă în Oklahoma în acest an propune interzicerea aproape tuturor avorturilor şi se bazează pe faptul că cetăţenii privaţi pot da în judecată orice persoană care "ajută sau instigă" la avorturi, similar cu interdicţia avortului de şase săptămâni din Texas. Acest proiect de lege conţine o clauză de urgenţă, ceea ce i-ar permite să intre în vigoare imediat ce este semnat de guvernator.
 
În ultimele câteva luni, state conduse de republicani, precum Oklahoma, au adoptat rapid interdicţii tot mai stricte privind avortul, anticipând că o decizie iminentă a Curţii Supreme a SUA ar putea ajuta interdicţiile să reziste la contestaţii legale.
 
Curtea Supremă urmează să se pronunţe până la sfârşitul lunii iunie asupra unui caz care implică o lege din Mississippi susţinută de republicani şi care oferă majorităţii conservatoare a acesteia şansa de a submina sau chiar de a abroga hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat avortul la nivel naţional.
 
În timpul pledoariilor în acest caz, judecătorii conservatori au semnalat disponibilitatea de a reduce dramatic dreptul la avort în Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici