Guvernul grec a aprobat propunerea de convocare a referendumului privind planul de salvare. Ce se va întâmpla dacă grecii resping planul

Guvernul elen a votat miercuri în favoarea propunerii premierului Giorgios Papandreou privind convocarea unui referendum privind planul de salvare a Greciei, au declarat membri ai Executivului, citaţi de CNN.

4495 afișări
Imaginea articolului Guvernul grec a aprobat propunerea de convocare a referendumului privind planul de salvare. Ce se va întâmpla dacă grecii resping planul

Guvernul grec a aprobat propunerea de convocare a referendumului privind planul de salvare. Ce se va întâmpla dacă grecii resping planul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Votul a fost unanim, deşi unii dintre miniştri au criticat măsura înainte de a vota, potrivit canalului de televiziune Mega Channed.

Votul a avut loc cu numai câteva ore înainte ca preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel şi lideri ai Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional să se întâlnească miercuri cu oficiali eleni, la o reuniune de urgenţă programată să aibă loc la Cannes, înaintea summitului G20.

Un rezultat negativ al votului la referendum poate, teoretic, obliga Grecia să renunţe la moneda euro, afectând astfel întregul sistem financiar global.

Giorgios Papandreou: Referendumul va transmite un mesaj clar despre angajamentul european al Greciei

Referendumul privind planul de salvare al Greciei va oferi guvernului un mandat clar şi va transmite un mesaj clar în Grecia şi în străinătate, în legătură cu angajamentul european al ţării, a afirmat premierul elen, Giorgios Papandreou, citat de AFP.

"Trebuie să facem în aşa fel, încât lucrurile să fie clare din toate punctele de vedere şi voi spune G20 că trebuie să adopte politici care să garanteze menţinerea democraţiei deasupra apetiturilor pieţei", a afirmat Papandreou în timpul unei şedinţe de guvern extraordinare, desfăşurate în noaptea de marţi spre miercuri.

Papandreou a avertizat şi că în cazul convocării de alegeri anticipate şi al declanşării unei noi campanii electorale, "totul se va opri", iar ţara "va fi împinsă spre faliment".

Conform unui comunicat al Guvernului, premierul elen a afirmat că omologii săi europeni "au fost avizaţi" în legătură cu planurile sale şi că "vor respecta şi vor susţine" eforturile depuse de Grecia.

Papandreou, care dispune de o majoritate de numai două voturi în Parlament, se va întâlni miercuri, la Cannes, cu liderii german şi francez, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, dar şi cu lideri ai Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici