Guvernul moldovean a fost DEMIS în urma unei moţiuni de cenzură. Vlad Filat: Motivul este faptul că nu am spus lucrurilor pe nume

Guvernul moldovean condus de premierul Vlad Filat a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură, relatează PRO TV Chişinău. Moţiunea, depusă de Partidul Comuniştilor din R.Moldova, a fost votată de 54 de parlamentari. Premierul în exerciţiu Vlad Filat a declarat că faptul că nu l-a demis din funcţie pe Vlad Plahotniuc şi că nu a spus lucrurilor pe nume sunt motivele demiterii sale.

2636 afișări
Imaginea articolului Guvernul moldovean a fost DEMIS în urma unei moţiuni de cenzură. Vlad Filat: Motivul este faptul că nu am spus lucrurilor pe nume

Guvernul moldovean a fost DEMIS în urma unei moţiuni de cenzură

"Motivul pentru care am fost demis este faptul că nu am spus lucrurilor pe nume şi pentru că nu l-am demis din funcţie pe Vlad Plahotniuc. Vreau să vă spun că oamenii vor efectua aprecieri. Este un act de iresponsabilitate maximă să pui în prim-plan interesele personale", a declarat Filat, relatează ProTV Chişinău.

El a anunţat că va face publice "în cel mai scurt timp" deciziile pe care le va lua. "Deciziile cu care voi veni le voi face publice. Voi comunica şi cu preşedintele Timofti. În cazul în care Guvernul nu va fi învestit, vom avea alegeri anticipate. Iar ei trebuie să îşi asume responsabilitatea acestui lucru", a spus premierul în exerciţiu.

Totodată Filat şi-a exprimat optimismul în privinţa soluţionării oricărei probleme.

Potrivit Info-Prim Neo, în termen de trei zile, prim-ministrul Vlad Filat trebuie să prezinte demisia Cabinetului de miniştri.

Democraţii şi comuniştii au apreciat că un astfel de guvern nu mai poate exista, iar în opinia PDM votul de neîncredere a fost acordat în special premierului Vlad Filat, ci nu miniştrilor.

Liberalii nu au participat la vot, potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti urmează să se consulte cu grupurile parlamentare şi să identifice o nouă candidatură pentru funcţia de premier. Dacă parlamentarii nu acordă, după două încercări, un vot de încredere unui nou guvern, preşedintele va dizolva Parlamentul şi vor fi anunţate alegeri anticipate, mai scrie Info-Prim Neo.

Tensiunea între partidele ce fac parte din alianţa proeuropeană aflată la guvernare s-a accentuat luna trecută, precizează ProTV Chişinău, după ce liderul Partidului Democrat Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, a solicitat demisia premierului Vlad Filat, apreciind că Guvernul se confruntă cu o gravă criză de credibilitate. Lupu l-a acuzat pe Filat pentru criza în care se află Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi a ameninţat că grupul parlamentar al formaţiunii sale va iniţia o moţiune de cenzură.

Formaţiunile care alcătuiesc coaliţia de guvernământ în Republica Moldova nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, până marţi, când expiră termenul negocierilor la nivel de lideri de partid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici