Guvernul Spaniei a depus apel la Curtea Constituţională împotriva referendumului din Catalonia

Guvernul spaniol a anunţat vineri că a depus un apel la Curtea Constituţională, în care solicită blocarea referendumului pentru independenţă, aprobat de către Parlamentul regional al Cataloniei pentru 1 octombrie, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

1047 afișări
Imaginea articolului Guvernul Spaniei a depus apel la Curtea Constituţională împotriva referendumului din Catalonia

Guvernul Spaniei a depus apel la Curtea Constituţională împotriva referendumului din Catalonia

Premierul Mariano Rajoy a precizat că nu va avea loc niciun referendum, întrucât decizia este neconstituţională, iar "guvernul Spaniei vrea să apere legea".

Joi, Consiliul de Stat din Spania, un organism de consiliere juridică, l-a încurajat pe Rajoy să depună un apel la Curtea Constituţională. Consiliul a concluzionat că propunerea pentru referendum în Catalonia este ilegală, întrucât nu le permite partidelor de opoziţie din Parlamentul regional să propună amendamente, încălcând astfel "dreptul la participare politică în condiţii de egalitate".

Prin urmare, guvernul de la Madrid contestă decizia executivului Cataloniei de a schimba normele de procedură ale Parlamentului regional şi demersul pentru a declara independenţa regiunii în termen de 48 de ore de la încheierea scrutinului.

"La 1 octombrie vor exista urne de vot, vor exista buletine de vot, se va face un recensământ şi sunt aproape sigur că nimeni din Catalonia nu va ignora referendumul şi deciziile luate în urma acestuia", a anunţat şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont.

Guvernul Spaniei a anunţat că acest vot reprezintă o ameninţare la unitatea ţării. În aprilie, Curtea Constituţională din Spania a blocat planurile Guvernului regiunii Catalonia de a finanţa un referendum pentru independenţă în septembrie.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime din Produsul Intern Brut la economia Spaniei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici