Guvernul Spaniei aprobă graţierea a nouă lideri catalani implicaţi în acţiuni proindependenţă

  • Guvernul Spaniei a aprobat graţierea a nouă lideri catalani implicaţi în procedura de proclamare a independenţei.
  • Pedro Sanchez: "Încercăm să redeschidem o nouă perioadă de dialog".
183 afișări
Imaginea articolului Guvernul Spaniei aprobă graţierea a nouă lideri catalani implicaţi în acţiuni proindependenţă

Foto: Profimedia

Guvernul Spaniei a aprobat, marţi, graţierea a nouă lideri separatişti catalani, o acţiune care are rolul relansării dialogului pentru soluţionarea crizei constituţionale, informează cotidianul El Pais.
 
Guvernul de la Madrid a aprobat o graţiere parţială şi condiţionată, "din raţiuni de utilitate publică", în cazul a nouă lideri catalani.
 
"Încercăm să redeschidem o nouă perioadă de dialog", a declarat premierul Spaniei, Pedro Sanchez.
 
Pentru a intra în vigoare, deciziile de graţiere vor trebui aprobate prin decret regal.
 
"Vom relansa coexistenţa, nu din uitare, ci din respect şi afecţiune", a declarat Pedro Sanchez anterior, în cursul unui eveniment desfăşurat luni în oraşul Barcelona, capitala regiunii Catalonia.
 
Nouă lideri catalani au fost condamnaţi de instanţa supremă din Spania, în 2019, la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare, pentru instigare la revoltă împotriva ordinii publice. Este vorba de Oriol Junqueras, fostul preşedinte al Administraţiei catalane (Generalitat), de consilierii Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa şi Raül Romeva, de fostul preşedinte al Parlamentului catalan Carme Forcadell şi de liderii entităţilor separatiste, Jordi Cuixart şi Jordi Sànchez.
 
Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii Uniunii Europene au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.
 
Alţi lideri catalani, inclusiv fostul premier regional Carles Puigdemont, se află în exil, nefiind condamnaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici