Guvernul suedez poate fi dat în judecată de Greta Thunberg şi sute de alţi activişti de mediu

  • Un tribunal suedez le-a dat Gretei Thunberg şi altor sute de activişti pentru schimbările climatice aprobarea pentru a continua cu un proces colectiv împotriva guvernului suedez pentru „politica climatică insuficientă”.
  • Suedia trebuie să reducă emisiile cu cel puţin 6,5 până la 9,4 milioane de tone de CO2 pe an, începând din 2019, se spune în proces.
  • Thunberg şi alţi 600 de tineri activişti dintr-un grup numit Aurora au dat în judecată statul suedez în noiembrie. Aceştia au susţinut că trebuie să facă mai mult pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius pentru a respecta Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
344 afișări
Imaginea articolului Guvernul suedez poate fi dat în judecată de Greta Thunberg şi sute de alţi activişti de mediu

Guvernul suedez poate fi dat în judecată de Greta Thunberg şi sute de alţi activişti de mediu

Tribunalul districtual Nacka a declarat astăzi că procesul ar putea continua după ce grupul a făcut ajustări la revendicare. 

Tribunalul districtual a emis astăzi o citaţie într-un proces colectiv de mare importanţă”, a spus instanţa într-un comunicat. „În cauză, i s-au cerut instanţei districtuale să stabilească că statul are obligaţia de a lua anumite măsuri specificate pentru a limita schimbările climatice.”
 
Potrivit Aljazeera.com, statul suedez are la dispoziţie trei luni pentru a răspunde procesului înainte de audierea cazului sau soluţionarea acestuia în scris, a spus instanţa districtuală, care a mai adăugat că nu poate spune când ar putea fi decis procesul.
 
Grupul Aurora vrea ca instanţa să decidă că Suedia trebuie să reducă emisiile cu cel puţin 6,5 până la 9,4 milioane de tone de CO2 pe an, aşa cum trebuia din 2019.
 
Sănătatea şi viitorul planetei, precum şi al nostru, depind direct de faptul dacă politicienii noştri recunosc sau nu gravitatea crizei climatice, aşa că Aurora vrea să facă tot ce putem pentru a vă face să faceţi acest lucru”, a spus grupul. 

„Alegerile pe care le facem acum”

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat că „bomba cu ceas climatică ticăie” în timp ce a îndemnat naţiunile bogate să reducă emisiile mai rapid, după ce o nouă evaluare a oamenilor de ştiinţă ONU a declarat că este puţin timp de pierdut în abordarea schimbărilor climatice.
 
Acest raport oferă speranţă şi oferă un avertisment”, a declarat Hoesung Lee, preşedintele Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice. „Alegerile pe care le facem acum şi în următorii câţiva ani vor reverbera în întreaga lume timp de sute, chiar mii de ani”.
 
Alex Rafalowicz, directorul executiv al Iniţiativei Tratatului de Neproliferare a Combustibililor Fosili, a declarat că singura modalitate de a preveni „scenariile de schimbări climatice cele mai defavorabile” este constrângerea imediată a producţiei de hidrocarburi.
 
Cărbunele, petrolul şi gazele pe care le avem deja în producţie ne vor depăşi obiectivele climatice”, a spus el.
 
Rezumatul pentru factorii de decizie este simplu: opriţi noile proiecte de combustibili fosili, eliminaţi treptat proiectele poluante existente, puneţi accesul la energie regenerabilă în hipermotor. Ştiinţa este fără echivoc, problema este lipsa de voinţă politică care ne împiedică să acţionăm cu îndrăzneală pentru a inversa această criză”.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici