Haiti este în stare de asediu în urma asasinării preşedintelui. Reacţii internaţionale după ce Jovenel Moise a fost ucis: „Vid de putere”

  • Jovenel Moïse a fost asasinat miercuri dimineaţă
  • Soţia preşedintelui a fost rănită în atac şi este spitalizată
  • Statele Unite s-au oferit să ajute Haiti să depăşească această criză
  • Reporter American Press: Este o ţară de 11 milioane de oameni şi există 9.000 de ofiţeri de poliţie
1027 afișări
Imaginea articolului Haiti este în stare de asediu în urma asasinării preşedintelui. Reacţii internaţionale după ce Jovenel Moise a fost ucis: „Vid de putere”

FOTO: Bocchit Edmond, ambasadorul haitian în SUA

Preşedintele statului Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat, miercuri dimineaţă, de un grup de comando format din mercenari străini. Şi soţia preşedintelui a fost rănită în atac şi este spitalizată, iar starea ei nu pare a fi bună, spune Bocchit Edmond, ambasadorul haitian în Statele Unite. 
 
„Din ultimele informaţii, ştiu că a fost stabilizată, dar e în stare critică. Acum se fac eforturi pentru a o duce la Miami pentru a fi tratată. Sperăm că asta se va face în timpul zilei. Dar îi mulţumesc lui Dumnezeu, este în viaţă. Nu moare, aşa cum au spus ei”, a declarat Bocchit Edmond.
 
Patru dintre mercenarii responsabili de uciderea preşedintelui haitian Jovenel Moïse au fost împuşcaţi mortal de către forţele de ordine. Alţi doi suspecţi au fost reţinuţi. Totuşi, poliţia este încă în alertă fiindcă nu toţi mercenarii au fost identificaţi sau prinşi.
 
 
Evenimentul a fost criticat şi de departamentul de stat al SUA. Ned Price, purtătorul de cuvânt, spune că sprijină statul Haitan, iar cei care au recurs la astfel de acţiuni nu vor rămâne nepedepsiţi: „Cei care încearcă să-şi îndeplinească obiectivele politice prin violenţă şi prin subvertizarea statului de drept nu vor reuşi să zădărnicească poporul haitian şi dorinţa pentru un viitor mai bun, pentru un viitor mai luminos. Îndemnăm autorităţile haitiene să-i aducă pe cei responsabili în faţa justiţiei”.
 
Şi Franţa condamnă vehement asasinarea preşedintelui statului Haiti şi cere clarificări. „Am aflat cu stupoare despre asasinarea preşedintelui Republicii Haiti, Jovenel Moïse. În numele Franţei, transmit cele mai sincere condoleanţe familiei sale şi poporului haitian", afirmă ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, într-un comunicat vizualizat de MEDIAFAX.

„Condamn cu fermitate acest asasinat laş. Trebuie făcută lumină în totalitate asupra acestei crime, care intervine într-un climat politic şi de securitate degradat foarte mult. Îi invit pe toţi actorii vieţii politice din Haiti la calm şi reţinere. În acest context, îi îndemn pe cetăţenii francezi să dea dovadă de cea mai mare prudenţă", a subliniat Jean-Yves Le Drian.

Stare de asediu în Haiti după moartea lui Jovenel Moïse

În Haiti a fost declarată stare de asediu în urma asasinării. Danica Coto, reporter la American Press, spune că preocuparea principală acum este lipsa de securitate.
 
„Haiti este o ţară de 11 milioane de oameni şi există aproximativ 9.000 de ofiţeri de poliţie pe stradă, în timp ce experţii spun că sunt necesari aproximativ 30.000 pentru a menţine controlul. Deci nu este clar cum ar putea fi completat acest vid de putere în următoarele câteva zile”, consideră Coto.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici