Hamas a primit de la Iran o rachetă capabilă să atingă oraşul Tel Aviv

Iranul a furnizat militanţilor mişcării islamiste Hamas, care conduce Fâşia Gaza, o rachetă ce poate atinge oraşul Tel Aviv, au afirmat, marţi, surse din cadrul serviciilor de apărare, citate de cotidianul Haaretz, în ediţia electronică.

116 afișări
Imaginea articolului Hamas a primit de la Iran o rachetă capabilă să atingă oraşul Tel Aviv

Hamas a primit de la Iran o rachetă capabilă să atingă oraşul Tel Aviv (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sursele au dezvăluit provenienţa acestei rachete la doar câteva ore după ce şeful serviciilor de informaţii militare israeliene, generalul Amos Yadlin, a declarat în faţa Comisiei de Afaceri Externe şi Apărare din Knesset (Parlamentul israelian) că Hamas a testat recent o rachetă capabilă să atingă ţinte aflate la o distanţă de 60 de kilometri.

Racheta a fost lansată în Marea Mediterană, a spus Yadlin, fără a preciza dacă arma a fost produsă în Fâşia Gaza sau a fost adusă ilegal din străinătate. El a afirmat că această realizare arată capacităţile militare tot mai mari ale mişcării Hamas.

Yadlin a precizat că gruparea libaneză şiită Hezbollah a acumulat de asemenea numeroase arme. "Organizaţia continuă să se înarmeze şi să strângă multe arme, (achiziţionându-le) din Iran, prin Siria", a declarat înaltul oficial militar. "Ea strânge aceste arme (şi le menţine) la sud de râul Litani, în case ale civililor, în contravenţie cu Rezoluţia 1.701 a Consiliului de Securitate al ONU (care a pus capăt celui de-al Doilea Război din Liban în 2006)", a subliniat el.

Generalul a afirmat că Siria continuă să joace un rol-cheie în înarmarea ambelor organizaţii. "Siria operează pe două căi paralele - bunăvoinţă faţă de Occident, iar în interior se transformă într-o fabrică de arme pentru axa răului", a spus Yadlin. În privinţa Iranului, Yadlin a avertizat că centrala iraniană de îmbogăţire a uraniului din oraşul Qom, a cărei existenţă a fost recent expusă de Occident, este folosită în scopuri militare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici