Hamas este în favoarea unui rol de mediator al Turciei

Mişcarea Hamas este favorabilă unui rol de mediator al Turciei în reglementarea conflictului cu Israelul, a afirmat un fost diplomat francez care a avut contacte cu gruparea islamistă palestiniană, într-un interviu care va fi publicat joi de revista Le Nouvel Observateur.

15 afișări
Imaginea articolului Hamas este în favoarea unui rol de mediator al Turciei

Yves Aubin de la Messuziere, fost director în Ministerul francez de Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru moment, partenerul cel mai credibil în ochii Hamas este Turcia", a afirmat Yves Aubin de la Messuziere, cercetător şi fost director pentru Africa de Nord şi Orientul Mijlociu în Ministerul francez de Externe.

Hamas "are de mult timp relaţii bune cu această ţară, care are de asemenea, ei o ştiu bine, relaţii bune şi cu Israelul, servind ca intermediar în negocierile cu Siria", a explicat fostul diplomat.

"Oamenii din Hamas iau în calcul posibilitatea instalării, la punctele de trecere în Israel, o forţă de observatori turci", a precizat cercetătorul, în opinia căruia "Egiptul este descalificat în ochii islamiştilor din cauza agresivităţii afirmaţiilor preşedintelui Mubarak împotriva Hamas, la începutul ofensivei israeliene".

Pentru fostul diplomat, Qatarul este "un alt actor potenţial" deoarece întreţine "relaţii bune" cu Hamas. "Dar Qatarul are un handicap major: este membru al Ligii Arabe - ca şi Egiptul - şi nu poate, în aceste condiţii, să joace un rol important într-un dosar pe care egiptenii vor să continue să îl domine", apreciază el.

Yves Aubin de la Messuziere s-a întâlnit de două ori în 2008 cu reprezentanţi ai Hamas, în Fâşia Gaza şi la Damasc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici