Hamid Karzai promite să "eradicheze" corupţia în Afganistan

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, declarat luni învingător în alegerile prezidenţiale, a promis marţi "eradicarea" corupţiei în ţara sa, în prima sa declaraţie publică după realegere.

27 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai promite să "eradicheze" corupţia în Afganistan

Hamid Karzai promite să "eradicheze" corupţia în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Afganistanul a fost pătat de corupţie, Guvernul nostru a fost pătat de corupţie. Vom utiliza toate mijloacele necesare pentru eradicarea acestei pete", a declarat Karzai.

"Vom încerca să demonstrăm naţiunii afgane şi lumii că afganii sunt sinceri în eforturile lor şi vor reuşi", a adăugat acesta.

Guvernul afgan este frecvent criticat pentru corupţia endemică ce ajunge până la cel mai înalt nivel al statului.

Preşedintele american, Barack Obama, a cerut marţi "mult mai multe" eforturi din partea lui Karzai în lupta împotria corupţiei.

Hamid Karzai le cere "fraţilor talibani" să se întoarcă în Afganistan

Preşedintele afgan le-a cerut, marţi, "fraţilor săi talibani" să revină în Afganistan, în prima sa declaraţie publică după ce a fost reales.

"Vom încerca să aducem pacea în toată ţara, imediat ce va fi posibil. Facem apel către fraţii noştri talibani să revină în Afganistan, iar în acest sens cerem ajutorul şi cooperarea comunităţii internaţionale", a declarat Hamid Karzai.

În opinia Kabulului, principalii lideri talibani s-au refugiat în Pakistanul vecin.

Pacea va fi posibilă "când toţi afganii or fi uniţi şi vor vorbi pe o singură voce, colaborând la construirea împreună a unui Guvern de uniune care să reprezinte toţi afganii", a continuat acesta.

Karzai i-a propus, deja, în mai multe rânduri, mollahului Omar, liderul suprem al talibanilor, dar şi altor doi reprezentanţi ai insurgenţilor să se alăture procesului politic, garantându-le inclusiv securitatea faţă de forţele internaţionale, însă fără niciun rezultat.

Afganistanul se confruntă cu o insurecţie violentă a talibanilor, îndepărtaţi prin forţă la sfârşitul lui 2001, în pofida prezenţei a peste 100.000 de militari străini, staţionaţi în această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici