Henry Kissinger: Victoria lui Donald Trump a fost o reacţie la atacuri asupra valorilor SUA. Rusia, China studiază opţiunile

Victoria lui Donald Trump a fost o reacţie a cetăţenilor la atacurile comunităţilor intelectuale asupra valorilor tradiţionale, afirmă fostul secretar de Stat Henry Kissinger, notând că Rusia şi China vor începe analizarea opţiunilor şi că grupurile teroriste ar putea profita de riposte la atentate.

2799 afișări
Imaginea articolului Henry Kissinger: Victoria lui Donald Trump a fost o reacţie la atacuri asupra valorilor SUA. Rusia, China studiază opţiunile

Henry Kissinger: Victoria lui Trump, reacţie la atacuri asupra valorilor SUA. Rusia,China studiază opţiunile

Într-o serie de interviuri acordate revistei The Atlantic, Henry Kissinger a evocat principalele provocări cu care se va confrunta Administraţia Donald Trump şi oferă recomandări pentru evitarea unui război cu China.

"Fenomenul Trump este, în mare parte, o reacţie a americanilor din categoria de mijloc la atacurile asupra valorilor lansate de comunităţi intelectuale şi academice. Există şi alte cauze, dar aceasta este cea mai semnificativă", apreciază Henry Kissinger, fost consilier prezidenţial pentru Siguranţa Naţională şi fost secretar de Stat în administraţiile preşedinţilor Richard Nixon şi Gerald Ford.

Jeffrey Goldberg, The Atlantic: Aţi fost surprins de victoria lui Donald Trump?

Kissinger: "Am crezut că va câştiga Hillary Clinton".

Reporter: Ce înseamnă această victorie pentru rolul Americii în lume?

Kissinger: "Ne va permite să stabilim o coerenţă între politica externă şi situaţia internă. În mod evident, există o discrepanţă între percepţia publicului asupra rolului politicii externe a SUA şi percepţia elitelor. Cred că noul preşedinte are ocazia de a reconcilia cele două poziţii. Are această oportunitate, dar depinde de el dacă va profita de ea".

Reporter: Ce credeţi despre competenţa şi despre seriozitatea lui Donald Trump?

Kissinger:: "Trebuie să încetăm această dezbatere. Este preşedintele-ales. Trebuie să îi oferim oportunitatea de a-şi dezvolta filosofia".

Reporter: Care este cea mai mare preocupare pe care o aveţi privind stabilitatea mondială în urma acestui rezultat electoral?

Kissinger:"Celelalte ţări vor reacţiona printr-un şoc. Dar aş vrea să menţin deschisă posibilitatea apariţiei unor noi forme de dialog. Dacă Trump spune poporului american: «Aceasta este filosofia mea în materie de politică externă», iar unele dintre politicile lui nu vor fi identice cu cele de până acum dar vor menţine obiectivele de bază, atunci este posibil să existe continuitate".

Reporter: Cum va reacţiona China?

Kissinger: "Sunt destul de încrezător că reacţia Chinei va fi să analizeze opţiunile. Suspectez că Rusia va avea aceeaşi reacţie".

Reporter: Credeţi că Donald Trump este un admirator al preşedintelui rus, Vladimir Putin?

Kissinger: "Nu. Cred că a căzut în acest tip de discurs deoarece Vladimir Putin a spus unele lucruri bune despre el, în mod tactic, iar el a simţit că trebuia să răspundă".

Reporter: Credeţi că relaţia dintre Trump şi Putin este preconfigurată în vreun fel?

Kissinger: "Nu".

Reporter: Există şansa ca Rusia profite de pe urma acestei situaţii?

Kissinger: "Mai probabil este că Putin va aştepta să vadă evoluţia situaţiei. Rusia şi Statele Unite interacţionează în zone în care niciuna dintre ţări nu deţine control asupra tuturor elementelor, precum crizele din Ucraina şi Siria. Este posibil ca unele părţi implicate în aceste conflicte să se simtă mai libere pentru a face anumite lucruri. Vladimir Putin va aştepta pentru a vedea ce opţiuni are".

Reporter: Prin urmare, există riscul unei instabilităţi mai mari.

Kissinger: "Aş face o constatare generală: Cred că cea mai mare parte a politicii externe a lumii a fost în suspans de şase-nouă luni, aşteptând rezultatul alegerilor. Au urmărit o revoluţie internă în SUA. Acum, vor vrea să analizeze situaţia ceva timp. Dar, la un moment dat, evenimentele vor necesita luarea unor decizii. Singura excepţie de la această regulă pot fi grupurile nonetatiste; acestea s-ar putea simţi stimulate să genereze o reacţie a SUA care să submineze poziţia noastră pe plan mondial".

Reporter: Ameninţarea reprezentată de reţeaua teroristă Stat Islamic este mai gravă acum?

Kissinger: "Grupurile nonetatiste ar putea considera că Donald Trump va reacţiona la un atac terorist într-un mod care să fie în favoarea intereselor lor".

Reporter: Cum va reacţiona Iranul?

Kissinger: "Iranul probabil va ajunge la concluzia corectă că acordul nuclear este mai fragil acum decât era, dar va da dovadă de o determinare solidă, chiar şi pe fondul presiunilor, în timp ce îl va evalua pe Donald Trump. Nu ştie nimeni prea multe despre linia de politică externă (a viitorului preşedinte - n.red.), astfel că toată lumea va intra într-o perioadă de analiză, mai precis, o analiză frenetică".

Reporter: Cum i-aţi recomanda lui Donald Trump să se prezinte în relaţiile internaţionale?

Kissinger: "În primul rând, să demonstreze că deţine controlul asupra tuturor problemelor cunoscute. În al doilea rând, să demonstreze că analizează cauzele acestor evoluţii. Un preşedinte are o responsabilitate inevitabilă de a trasa o direcţie: Ce încercăm să obţinem? Ce încercăm să evităm? De ce? Pentru a face acest lucru, trebuie să analizeze situaţiile şi să gândească soluţii".

Henry Kissinger, diplomat american şi teoretician politic, a fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională şi, ulterior, secretar de Stat în administraţiile preşedinţilor Richard Nixon şi Gerald Ford. Kissinger a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile de negociere a unui armistiţiu în Vietnam. Henry Kissinger s-a remarcat printr-o politică externă realistă, jucând un rol important în influenţarea deciziilor la Washington în perioada 1969-1977. A fost iniţiatorul unei politici flexibile pentru atenuarea tensiunilor cu URSS şi a pledat pentru deschidere în relaţia cu China. Kissinger a negociat Acordul de pace de la Paris, care a pus capăt implicării americane în Războiul din Vietnam. Este fondatorul Asociaţiei Kissinger şi a scris numeroase cărţi în domeniul politic şi în relaţiile internaţionale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici