Herson: Se duc "lupte grele" în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea

Au fost raportate lupte aprige în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea Herson, ocupată de ruşi în sudul ţării, dar experţii militari au declarat pentru BBC că acest lucru "nu se va întâmpla rapid".

1883 afișări
Imaginea articolului Herson: Se duc "lupte grele" în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea

Herson: Se duc "lupte grele" în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea

"Luptele grele continuă, soldaţii noştri luptă non-stop", a declarat Vitaliy Kim, care conduce regiunea vecină Mykolaiv.

Ucraina a declarat anterior că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei.

Dar Rusia a declarat că trupele ucrainene au fost înfrânte în timpul unui atac eşuat.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, de asemenea, că au existat pierderi grele în rândul forţelor ucrainene, dar afirmaţiile Ucrainei şi ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent.

Herson a devenit primul mare oraş ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale invaziei Moscovei, care a început la 24 februarie.

Oficiali militari ucraineni de rang înalt au fost rezervaţi în a oferi prea multe detalii despre contraofensivă, îndemnând publicul să aibă răbdare.

Marţi, Comandamentul Operaţional "Sud" al Ucrainei a raportat că "luptele poziţionale" au continuat şi că trei poduri cheie peste râul Dnipro au fost lovite din nou pentru a se asigura că sunt impracticabile. În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit, de asemenea, sisteme de rachete de precizie Himars furnizate de SUA pentru a ţinti poduri de pontoane ruseşti improvizate, precum şi posturi de comandă şi depozite de muniţie.

Acest lucru este considerat pe scară largă ca făcând parte dintr-un efort ţintit de a izola trupele ruse de pe malul vestic al râului, făcând practic imposibilă trimiterea de trupe şi reaprovizionarea cu arme.

Cu toate acestea, oficialii de la Kiev au avertizat împotriva oricăror aşteptări de victorie rapidă, descriind ofensiva ca pe o măcinare lentă a inamicului.

Mai mulţi experţi militari intervievaţi de BBC par să fie de acord cu acest lucru. "Tendinţa pe termen lung este slăbirea treptată a capacităţii militare ruseşti şi întărirea treptată a capacităţii ucrainene cu ajutorul Occidentului", a declarat Sir Alex Younger, fost şef al serviciului secret de informaţii britanic MI6.

Justin Bronk, cercetător senior la grupul de reflecţie în domeniul apărării Royal United Services Institute (Rusi), a declarat pentru BBC că el crede că Ucraina va continua cu loviturile folosind Himars, deoarece acestea reuşesc să taie liniile de aprovizionare ruseşti.

Bronk a spus că se aşteaptă să vadă mai mult o "strategie de uzură" din partea Ucrainei, "împingând [Rusia] pe un front larg, încercând să forţeze scăderea moralului ruşilor şi să provoace victime".

Între timp, expertul militar ucrainean Mykhaylo Zhyrokhov a declarat pentru BBC: "Nu ar trebui să ne aşteptăm la un atac al cavaleriei, pentru că statul major al forţelor armate ucrainene nu doreşte lupte de stradă în Herson, care ar duce la pierderi grele".

"Este ca o situaţie cu un şobolan încolţit căruia trebuie să i se ofere o cale de ieşire. Armata ucraineană ar trebui să urmărească să ofere trupelor ruseşti o astfel de cale de retragere, altfel trupele ruse ar lupta până la ultimul soldat. Fereastra de oportunitate este până la jumătatea lunii octombrie, pentru că după aceea drumurile din regiune, în principal cele de câmp, vor deveni impracticabile" din cauza noroiului şi a mâlului, a declarat Zhyrokhov.

Între timp, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat marţi reporterilor că oficiali ruşi de rang înalt au fost însărcinaţi cu organizarea unui referendum de anexare în Herson.

Serghei Kiriyenko. un consilier de rang înalt al preşedintelui Putin, supraveghează eforturile de a organiza un scrutin "în următoarele săptămâni", a declarat Vedant Patel.

"Referendumurile false vor încerca să dea o aparenţă de legitimitate unei acaparări flagrante care ar încălca constituţia ucraineană şi dreptul internaţional", a adăugat dl Patel.

În altă ordine de idei, în discursul său nocturn, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că lupte intense au avut loc în estul regiunilor Donbas şi Kharkiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici