Hillary Clinton anunţă reluarea negocierilor între israelieni şi palestinieni la 2 septembrie

Negocierile de pace directe între israelieni şi palestinieni se vor relua la 2 septembrie, la Washington, în prezenţa preşedintelui egiptean şi a regelui Iordaniei, şi s-ar putea încheia "într-un an", a anunţat vineri secretarul american de Stat, Hillary Clinton.

12 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton anunţă reluarea negocierilor între israelieni şi palestinieni la 2 septembrie

Hillary Clinton anunţă reluarea negocierilor între israelieni şi palestinieni la 2 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Concomitent, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu a apreciat, într-un comunicat, că aceste negocieri de pace israelo-palestiniene s-ar putea finaliza peste un an.

"I-am invitat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, (Mahmoud) Abbas, să se întâlnească, la 2 septembrie, la Washington, pentru a relansa negocierile directe", a declarat Clinton, vineri.

Obiectivul este "să găsim o soluţie la problemele de statut, iar noi credem că acest lucru ar putea fi finalizat într-un an", a adăugat ea, referindu-se la frontierele viitorului stat palestinian, la statutul refugiaţilor palestinieni şi la soarta oraşului Ierusalim.

Preşedintele egiptean, Hosni Moubarak, şi regele Abdallah al I-lea al Iordaniei au fost invitaţi de diplomaţia americană să asiste la întâlnirile organizate la Washington, "dat fiind rolul hotărâtor pe care l-au jucat în acest efort" de pace, a precizat Hillary Clinton.

Într-un comunicat difuzat în acelaşi moment, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, alcătuit din Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană şi ONU, a anunţat că membrii săi îşi reafirmă puternica susţinere faţă de reluarea negocierilor directe între cele două părţi, "care se pot încheia într-un an".

"Negocierile directe şi bilaterale care vor soluţiona problemele statutului" trebuie "să conducă la un acord, negociat între părţi, care să pună capăt ocupaţiei, care a început în 1967, şi la constituirea unui stat palestinian independent, democratic, viabil şi care să existe în pace, alături de Israel şi ceilalţi vecini ai săi", se arată în comunicatul Cvartetului.

Negocierile de pace dintre cele două părţi au fost suspendate în 2009, în urma ofensivei israeliene asupra Fâşiei Gaza (27 decembrie 2008 - 18 ianuarie 2009). Discuţiile se află în impas din cauza problemei colonizării israeliene în Cisiordania. Palestinienii cer întreruperea totală a colonizării pentru a reveni la masa negocierilor, dar Israelul a respins până în prezent această solicitare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici