Hillary Clinton îşi anunţă retragerea din cursa pentru Casa Albă

Candidatul la învestitura democrată pentru Casa Albă Hillary Clinton a anunţat sâmbătă, la Washignton, că îşi suspendă campania electorală, exprimându-şi sprijinul pentru rivalul său, Barack Obama.

10 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton îşi anunţă retragerea din cursa pentru Casa Albă

Hillary Clinton îşi anunţă retragerea din cursa pentru Casa Albă

Clinton şi-a exprimat sprijinul pentru Obama într-un discurs susţinut la National Building Museum, anunţul marcând debutul eforturilor de reunificare a Partidului Democrat după o campanie lungă şi dezbinătoare, care s-a încheiat marţi, când senatorul de Illinois Barack Obama a câştigat susţinerea delegaţilor necesari pentru a obţine învestitura democrată.

"Astăzi îmi suspend campania, îl felicit", a declarat Clinton reîn faţa celor 2.000 de susţinători reuniţi la National Building Museum din Washington. Soţul său, fostul preşedinte Bill Clinton, şi fiica sa Chelsea se aflau în faţa scenei.

"Îl susţin şi îi transfer întregul meu sprijin", a declarat ea, referindu-se la Obama.

Clinton, senator de New York şi fostă Primă Doamnă, considerată marea favorită pentru a deveni prima femeie preşedinte al Statelor Unite, a rezistat numeroaselor apeluri la retragerea din cursă, pe măsură ce Obama îşi consolida avansul.

Barack Obama va fi nominalizat oficial candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale la convenţia din august, el urmând să se confrunte cu senatorul republican John McCain în noiembrie.

Senatorul de Illinois va fi primul candidat de culoare la preşedinţia Statelor Unite, din partea unui partid important.

Obama nu a participat la miting, oferindu-i lui Clinton posibilitatea de a fi centrul atenţiei. Clinton a câştigat peste 17 milioane de voturi în timpul cursei democrate, iar Obama a încercat să construiască legături cu tabăra ei înaintea campaniei pentru alegerile din noiembrie.

Posibilitatea ca ea să formeze un tandem cu senatorul de Illinois a circulat în cercurile politice, iar Clinton s-a declarat deschisă la această idee care mulţumeşte mulţi susţinători, dar este privită cu scepticism de echipa lui Obama.

Unii dintre susţinătorii ei au încercat să facă presiuni asupra lui Obama în acest sens, dar echipa de campanie a lui Clinton a emis un comunicat joi, în care afirma că nu urmăreşte funcţia de vicepreşedinte.

Obama a numit trei membri ai echipei sale de campanie pentru a se ocupa de căutarea unui vicepreşedinte şi a pus capăt discuţiilor privind această alegere.

Clinton a intrat în cursă în ianuarie 2007, ca favorit clar, şi a fost considerată câştigătoare aproape sigură timp de aproximativ un an, dar s-a clasat pe locul al treilea la primul caucus din Iowa, în ianuarie.

Ea a revenit însă cinci zile mai târziu, câştigând alegerile în New Hampshire, dar nu s-a recuperat după cele zece victorii consecutive înregistrate de Obama în februarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici