Hollande a afirmat, la Conakry, solidaritatea Franţei faţă de Guineea în lupta împotriva Ebola

François Hollande a afirmat, vineri, solidaritatea ţării sale faţă de Guineea în lupta împotriva Ebola, un mesaj transmis la Conakry, unde preşedintele francez a sosit pentru o scurtă vizită oficială consacrată contracarării acestei epidemii.

82 afișări
Imaginea articolului Hollande a afirmat, la Conakry, solidaritatea Franţei faţă de Guineea în lupta împotriva Ebola

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem datoria de a vă susţine" în "perioada de cumpănă pe care ţara voastră o traversează", a declarat François Hollande la puţin timp după sosirea sa la Conakry, capitala Guineei, în jurul orei locale 13.30 (15.30, ora României), a constatat o jurnalistă a AFP.

"Suntem alături în lupta" împotriva acestui virus, a adăugat el.

Este vorba de prima vizită a unui lider din afara Africii în una din cele trei ţări cele mai afectate de această epidemie de febră hemoragică.

"La Dakar (unde va avea loc, sâmbătă şi duminică, Summitul Francofoniei 2014, n. red.), voi lansa un apel la mobilizare internaţională", a anunţat preşedintele francez.

Epidemia de Ebola a provocat moartea a 5.689 de persoane din 15.935 de cazuri înregistrate în aproape un an, în mare parte în Liberia, Sierra Leone şi Guineea, unde a izbucnit în decembrie 2013, conform ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 23 noiembrie.

Potrivit bilanţului OMS, Guineea a înregistrat 1.260 de decese din 2.134 de cazuri.

În cursul vizitei în Guineea, prima din 1999 a unui preşedinte francez, Hollande trebuie să treacă în revistă ajutorul francez mobilizat în această ţară, în care Franţa a decis să-şi concentreze acţiunile angajând resurse în valoare de 110 milioane de euro.

Franţa a deschis deja un centru pentru acordare de îngrijiri, gestionat de Crucea Roşie, la Macenta, în Guineea forestieră (sud-est). Încă trei centre urmează să devină operaţionale până la mijlocul lui decembrie în această regiune.

În plus, două centre, unul consacrat formării îngrijitorilor şi altul de tratament, urmează să fie deschise în curând la Conakry.

Pe de altă parte, François Hollande intenţionează, cu ocazia acestei vizite, să dea "un nou început" relaţiilor franco-guineene, devenite precare din momentul declarării independenţei Guineei în 1958.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici