Hosni Mubarak, fost preşedinte egiptean condamnat la închisoare pe viaţă, ELIBERAT din detenţie după şase ani/ UPDATE Explozie la Cairo

Hosni Mubarak, fost preşedinte egiptean, a fost eliberat din detenţie la şase ani după ce a fost înlăturat de la putere, informează CNN.

2878 afișări
Imaginea articolului Hosni Mubarak, fost preşedinte egiptean condamnat la închisoare pe viaţă, ELIBERAT din detenţie după şase ani/ UPDATE Explozie la Cairo

Hosni Mubarak, fost preşedinte egiptean, ELIBERAT din detenţie după şase ani

Mubarak a părăsit spitalul militar din sudul oraşului Cairo şi s-a îndreptat spre casa din suburbia Heliopolis, potrivit avocatului său.

El a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru acuzaţiile de complicitate la crimă, după moartea a sute de manifestanţi în timpul revoltei din 2011 care a înlăturat regimul său de la putere după 30 de ani.

În urma unui proces care a avut loc în mai 2015, judecătorul a dispus eliberarea lui Mubarak din detenţie. Fostul preşedinte a fost de asemenea achitat de acuzaţiile de corupţie formulate împotriva sa într-un alt dosar. El a rămas însă în continuare în detenţie pentru a ispăşi o pedeapsă de trei ani în cadrul unui alt dosar de corupţie.

O parte din acuzaţiile de corupţie care îl vizau pe Hosni Mubarak erau legate de un caz de vânzare de gaze naturale egiptene Israelului, realizată sub preţul pieţei.

Mubarak, în vârstă de 88 de ani, a devenit preşedinte în anul 1981, după asasinarea lui Anwar Sadat.

El se afla în detenţie în spitalul militar Maadi încă din 2013, când a fost transferat pe cauţiune din închisoare Torah.

Peste 846 de persoane au fost ucise în timpul revoltei populare din 2011, care a durat 18 zile şi în timpul căreia manifestanţii care cereau plecarea lui Mubarak au înfruntat poliţia şi au incendiat secţii de poliţie. Brutalitatea poliţiei şi abuzurile forţelor de securitate au reprezentat una dintre cauzele revoltei.

UPDATE 16:40 Cel puţin un mort, la Cairo, într-o explozie produsă concomitent cu eliberarea lui Hosni Mubarak

Cel puţin o persoană a decedat şi alte trei au fost rănite în urma unei explozii ce a avut loc în Cairo, concomitent cu eliberarea din detenţie a fostului preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, informează The Independent.

Incidentul a avut loc vineri dimineaţa concomitent cu părăsirea spitalului militar Maadi de către Hosni Mubarak, după o detenţie de şase ani.

Serviciile de securitate au anunţat că nu se cunoaşte cauza exploziei.

Potrivit Ministerului de Interne, bărbatul ucis era un paznic al unei clădiri ce a găsit ”un obiect metalic neidentificat” care a explodat atunci când a fost ridicat de pe jos. Acesta a fost ucis în urma exploziei, iar soţia şi cei doi copii au fost răniţi.

Cartierul în care a avut loc incidentul a fost securizat de către forţele de ordine.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici