Hoţul unui laptop, prins după ce proprietarul l-a fotografiat cu un program ascuns

Un hoţ care a furat un laptop a fost pozat şi ulterior identificat şi arestat cu ajutorul unui program instalat pe respectivul calculator de către proprietar, care s-a dus cu fotografiile la poliţie.

2736 afișări
Imaginea articolului Hoţul unui laptop, prins după ce proprietarul l-a fotografiat cu un program ascuns

Hoţul unui laptop, prins după ce proprietarul l-a fotografiat cu un program ascuns (Imagine: Mediafax Foto)

Un designer american, din Oakley, California, al cărui laptop a fost furat, a dat poliţiştilor fotografii ale hoţului surprinse cu camera aparatului, cu ajutorul unui program-spion care, era activ în fundalul sistemului de operare al calculatorului, potrivit publicaţiei britanice DailyMail.co.uk.

Victima, Joshua Kaufman, a crezut iniţial că a pierdut definitiv laptopul, un Apple MacBook, când acesta i-a fost sustras din locuinţa sa în luna martie, din cauza faptului că poliţia nu a întocmit şi alte acte de cercetare în cazul său, decât raportul iniţial.

Între timp bărbatul şi-a amintit de un program de securitate pe care îl instalase pe calculator, care rula în fundalul sistemului de operare, şi care permitea accesarea directă de către deţinătorul calculatorului a tuturor funcţiilor acestuia precum camera sau microfonul.

Folosind acest program bărbatul a făcut numeroase fotografii ale hoţului, în fel de fel de ipostaze, de la momente când hoţul privea curios aparatul şi până la momente în care acesta ţinea aparatul pe bordul maşinii în timp ce conducea.

Mai mult, programul acţiona şi ca sistem de localizare şi i-a furnizat deţinătorului laptopului date despre poziţionarea hoţului.

Cu toate aceste informaţii la îndemână designerul american a revenit la poliţie unde a insistat ca hoţul să fie prins şi calculatorul recuperat pentru a-i fi înapoiat. Iniţial poliţiştii au arătat că nu pot lua cu prioritate acest caz, existând aproximativ 2.400 de alte cazuri identice, şi doar trei ofiţeri care se ocupă de furturi.

Ulterior, după ce designerul a semnalat în cadrul unui blog, pe internet, situaţia în care se află, poliţia a acceptat să folosească toate probele aduse de acesta şi l-a capturat pe hoţ, recuperând laptopul furat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici